Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Čekija atmeta ES prašymą nutraukti lenkiškos mėsos patikras

Čekijos veterinarijos institucijos nežada tenkinti Europos Sąjungos (ES) prašymo nutraukti įvežamos lenkiškos mėsos patikras, nes aptiko dar vieną Salmonella rūšies bakterijomis užkrėstą siuntą iš Lenkijos – šįkart vištienos.
Vištos pievoje
Asociatyvi nuotrauka: vištos pievoje / 123RF.com nuotr.

Tikrinti visą iš Lenkijos įvežamą mėsą buvo nuspręsta praėjusią savaitę, po to, kai Čekijos veterinarijos specialistai lenkiškos jautienos 700 kilogramų siuntoje aptiko pavojingų Salmonella rūšies bakterijų.

Čekijos institucijos pranešė, jog atsekė visą salmonelėmis užkrėstą jautieną. Dalis šios mėsos jau buvo suvartota dviejose mokyklose, ligoninėje ir viename restorane, tačiau prieš tai buvo termiškai apdorota, todėl užsikrėtimo tikimybė yra sumažėjusi.

Už sveikatą ir maisto saugą atsakingas Europos Komisijos Vytenis Andriukaitis Čekijos žemės ūkio ministeriją pirmadienį paragino iki savaitės pabaigos nutraukti mėsos patikras, pranešė čekų žiniasklaida.

„Čekija atmes šį Europos Komisijos prašymą“, – pareiškė Valstybinės veterinarijos administracijos (SVS) vadovas Zbynekas Semeradas, kurį citavo čekų spauda.

SVS ketvirtadienį pranešė, jog buvo nustatyti dar du užkrėstos mėsos atvejai.

Buvo aptikta salmonelėmis apkrėstos lenkiškos vištienos 1,2 tūkst. kilogramų siunta, kurios dalis jau buvo paskirstyta.

Taip pat buvo konfiskuota ir sunaikinta 1,2 tūkst. kilogramų nežinomos kilmės jautienos, kuri buvo aptikta atlikus kratą neteisėtame jautienos perdirbimo ceche Prahoje.

Sausį paaiškėjus, kad iš Lenkijos į maždaug 12 Europos Sąjungos šalių buvo eksportuota 2,7 tonos netinkamai pagamintos jautienos, kilo didelis skandalas.

Triukšmas kilo lenkų naujienų televizijai TVN24 parodžius reportažą, kuriame matyti, kaip akivaizdžiai sergančios arba luošos karvės skerdžiamos vienoje nedidelėje skerdykloje šiaurės rytų Lenkijoje. Skerdykloje slapta įsidarbinęs žurnalistas slapta kamera užfiksavo, kaip galvijai skerdžiami naktį, nedalyvaujant veterinarui, nors pagal įstatymą veterinaro dalyvavimas yra būtinas.

Lenkija yra viena pagrindinių mėsos gamintojų ir eksportuotojų Europos Sąjungoje. Mėsos gamintojų asociacijų duomenimis, šalyje per metus pagaminama apie 600 tūkst. tonų jautienos ir didžioji dalis šio kiekio eksportuojama į ES.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas