Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„Coolūkis“ – projektas, sugrąžinantis miesto žmogų į kaimą

Ne visi gyvenantys mieste turi galimybę atsipalaiduoti gamtoje, laisvalaikiu dirbdami soduose ar sodybose. Juos sugrįžti į gamtą, sodininkauti, dalytis žeme, bendrauti, mokytis auginti savo maistą ir pirmą kartą paragauti savo užaugintų braškių ar agurkų kviečia bendruomenė, pasivadinusi „Coolūkis“.
Halės turguje
Braškės / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Vilnietė valdininkė Raminta, Melkio kaime gyvenančią buvusią dėstytoją Ziną ir po studijų Anglijoje į Lietuvą grįžusią studentę Austę sieja daržas ir per jį užsimezgusi draugystė – Zina turėjo nenaudojamos žemės, judrioje sostinėje dirbanti Raminta norėjo daržininkauti, bet neturėjo kur, o Austė jas supažindino, su bendraminčiais sukūrusi bendruomenę „Coolūkis“. Ji sudaryta daugiausia iš senyvo amžiaus žmonių, kurie turi žemės, bet nebeturi jėgų jos dirbti, ir jaunų miestiečių, norinčių auginti daržoves, bet nemokančių ar neturinčių, kur.

„Žmonės, kurie galbūt ir norėtų sodininkauti, auginti kažką, jie neturi žemės, galimybių. O tuo tarpu Lietuvoje pilna sodų, pilna nenaudojamos žemės. Pamatėme, kad galime sujungti šias dvi sritis ir tuos žmones, leisti jiems užsiauginti daržovių, išmokyti vaikus, iš kur tos daržovės atsiranda“, – sakė viena iš bendruomenės „Coolūkis“ įkūrėjų Austė Černiauskaitė.

„Esu labai nusiteikus naujovėms, o mano pažįstamos mergaitės sugalvojo šį projektą. Smagu, kad projekte yra ir socialinis momentas, žmonės gali ne tik užsiauginti daržovių, bet ir bendrauti. Jau antrus metus bendraujame su Ramune, Raminta. Jos atvyksta į mūsų šventes, augina daržoves, bendraujam. Subūrėm bendruomenę“, – pasakojo žemės savininkė Zina Gineitienė.

Austė neslepia, kad tik pradėjus įgyvendinti sumanymą susidurdavo ir su žmonių nepatiklumu – nedirbamos žemės turintys vyresnio amžiaus žmonės būgštavo, kad juos galbūt bandoma apgauti. Tačiau projektui įsibėgėjus ir išaugus gerų atsiliepimų skaičiui, norinčiųjų prisijungti vis daugiau. Tai organizatorius itin džiugina, nes svarbiausias jų sumanymo tikslas ir buvo skatinti žmonių bendravimą ir draugystę bei sumažinti vienkiemiuose gyvenančių senjorų vienišumo ir nereikalingumo visuomenei jausmą.

Norintieji prisijungti prie vadinamojo „Coolūkio“ projekto, turi užsiregistruoti bendruomenės puslapyje internete arba paskambinti telefonu. Dalyviams organizuojamos ir įvairios pamokos – nuo daržo planavimo ir augalų suderinamumo iki kompostavimo bute ir kitų sodininkavimo bei daržininkavimo paslapčių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas