Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 01 14 /15:28

Dalis žemdirbių nepatenkinti Seimo Kaimo reikalų komiteto vadovu

Dalis žemdirbių bendruomenės sieks Seimo Kaimo reikalų komiteto pirmininko liberalo Viktoro Pranckiečio pasitraukimo, jeigu komitetas neatstovaus smulkiųjų ūkininkų ir kaimo daugumai, o palaikys europinių lėšų skyrimą stambiems ūkininkams.
Viktoras Pranckietis
Viktoras Pranckietis / Pauliaus Peleckio / 15min nuotr.

Septynios organizacijos kreipėsi į V.Pranckietį dėl komiteto sprendimo riboti tiesiogines išmokas. Žemdirbių bendruomenė reikalauja, kad komitetas iš naujo persvarstytų šį klausimą.

V.Pranckietis BNS teigė, kad komitetas iš naujo nesvarstys tiesioginių išmokų skyrimo 2023-2027 metais tvarkos, kuriai pritarė komitetas.

„Tikrai kad ne. Jau svarstėm ir nusvarstėm. Tegu bolševikaujantieji nelenda ne į savo kišenę. Šeši iš septynių komiteto narių pritarė, vienas susilaikė“, – teigė komiteto vadovas.

V.Pranckietis po tiesioginių išmokų svarstymo komitete sakė, kad tokiu sprendimu, kai iš 100 tūkst. eurų viršijančios tiesioginių išmokų sumos galima išskaičiuojant darbo užmokestį ir su juo susijusius mokesčius, siekiama paskatinti žemės ūkio gamybą, nes didesnės išmokos leis ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms darbo vietas išlaikyti ir jas kurti.

Komitetas yra pasiūlęs Žemės ūkio ministerijai kiek koreguoti tiesioginių išmokų skyrimą 2023-2027 metais, kad jis būtų palankesnis stambiesiems ūkininkams.

Komitetas siūlo riboti tiesiogines išmokas, viršijančias 100 tūkst. eurų, ir numato galimybę iš priklausančių išmokų perviršio išskaičiuoti per metus sumokėtus atlyginimus ir mokesčius. Smulkieji ūkininkai komiteto siūlymui tam nepritaria.

„Gerai žinome, kad tokių sąlygų siekė ir net grasino Vyriausybei didžiųjų gamintojų grupėms atstovaujančios organizacijos – Lietuvos žemės ūkio bendrovių asociacija, Lietuvos pieno gamintojų asociacija, Lietuvos ūkininkų sąjunga. Tačiau tai jokiu būdu nėra didžiosios dalies Lietuvos kaimo gyventojų ir žemdirbių nei nuomonė, nei pozicija“, – pranešime sakė Lietuvos šeimos ūkininkų sąjungos pirmininkas Vidas Juodsnukis.

Pasak jo, toks komiteto sprendimas palankus ne daugiau kaip 20 proc. šalies žemės ūkio įmonių ir ūkininkų.

Jo skaičiavimais, nuo Lietuvos įstojimo į ES prarasta 58 proc. žemdirbių, o per praėjusius ES finansavimo laikotarpius 50 proc. paramos atiteko tik 3 proc. pareiškėjų.

Iki šiol tiesioginės išmokos Lietuvoje beveik nebuvo ribojamos.

Raštą V.Pranckiečiui pasirašė Šeimos ūkininkų sąjunga, Žemės ūkio kooperatyvų asociacija „Kooperacijos kelias“, Vietos veiklos grupių tinklas, Mėsinių galvijų augintojų ir gerintojų asociacija, Pramoninių uogų augintojų asociacija, Jaunųjų ūkininkų ir jaunimo sąjunga ir Skuodo rajono žemdirbių asociacija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas