Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dalyje Jonavos rajono dėl afrikinio kiaulių maro skelbiama ekstremali situacija

Pirmadienio rytą Jonavos rajono savivaldybėje posėdžiavusi ekstremalių situacijų komisija dėl Kulvos seniūnijoje užfiksuoto afrikinio kiaulių maro atvejo dalyje Jonavos rajono nusprendė skelbti ekstremalią situaciją. Ekstremali situacija skelbiama 10 kilometrų spindulių nuo židinio Čičinų kaime (Kulvos sen.).
Jonavos rajone dėl kiaulių maro paskelbta ekstremali situacija
Jonavos rajone dėl kiaulių maro paskelbta ekstremali situacija / J.Vilčinskienės nuotr.

Penktadienį nedideliame ūkyje užfiksuotas kiaulių maro židinys ant kojų sukėlė ne tik Valstybinės maisto ir veterinarijos specialistus. Pagalbos paprašyta ir policijos – pareigūnai patruliavo ir stebėjo, kad nebūtų gabenamos nei kiaulės, nei mėsa.

Viso į apsaugos ir priežiūros zonas aplink Čičinų gyvenvietę patenka 232 kaimai. Juose jau paimta 313 kiaulių kraujo mėginių, jie išvežti į laboratoriją.

Afrikinis kiaulių maras palietė ir kelis didžiuosius kiaulių augintojus. Vieni iš jų – bendrovė „Beržų kompleksas“.

Afrikinis kiaulių maras palietė ir kelis didžiuosius kiaulių augintojus. Vieni iš jų – bendrovė „Beržų kompleksas“

„Į šią zoną patenka apie 40 tūkst. kiaulių, didžioji jų dalis – didelių kiaulių ūkių“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Jonavos skyriaus viršininkė Diana Šutovienė.

Dėl griežtų apribojimų kiaulių augintojai patirs nemenkų finansinių nuostolių – ribojamas kiaulių skerdimas, jų išvežimas.

Kol kas į priežiūros zoną nepatenka viena didžiausių Jonavos rajone Pauliukų žemės ūkio bendrovė.

„Fiziškai visą darbą per savaitgalį atliko mūsų veterinarijos gydytojai. Jei židinių bus daugiau – neišsiversime be seniūnijų pagalbos“, – sakė D.Šutovienė.

VMVT iliustr./AKM židinys
VMVT iliustr./AKM židinys

Užkratas pateko per pašarus?

Spėjama, kad afrikinio kiaulių maro židinys į smulkaus ūkininko tvartą pateko arba per pašarus, mat jis kiaules šėrė žalia mase – termiškai neapdorotu pašaru. Taip pat manoma, kad grybauti mėgstantis ūkininkas į tvartą ėjo vilkėdamas tuos pačius drabužius ir avėdamas tuos pačius batus, su kuriais ir buvo miške.

Pasak D.Šutovienės, mažai kiaulių auginantys ūkininkai nesilaiko tokių griežtų reikalavimų, kokie būtini dideliems kiaulių ūkiams.

„Juk fermose darbininkai persirengia drabužius, nusiprausia po dušu, dezinfekuoja rankas. Mažuose ūkiuose viso to nėra“, – sakė specialistė.

Kaip penktadienį pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, liepos 31 d. pirmą kartą šiais metais Lietuvoje afrikinis kiaulių maras užregistruotas mažame kiaulių ūkyje Jonavos rajone, Kulvos seniūnijoje, Čičinų kaime.

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai patvirtino AKM diagnozę kiaulės gaišenoje, pristatytoje iš šio ūkio. 

Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto specialistai patvirtino AKM diagnozę kiaulės gaišenoje, pristatytoje iš šio ūkio. Iš viso čia laikytos trys kiaulės savo reikmėms.

Likusios 2 kiaulės buvo nužudytos ir pristatytos tyrimams.

Šis rajonas priskiriamas AKM užkrėstai teritorijai, kurioje jau anksčiau rasta šernų, užsikrėtusių šia liga. Čia nuolat vykdoma AKM stebėsenos programa.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas