Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 10 02

Daržoves auginantis ūkininkas dėl orų dairosi į dangų, dėl kainų – į Lenkiją

Širvintų rajone ūkininkaujanti Mučinių šeima šiuo metu laiko poilsiui neturi. Kai lankėmės ūkyje rugsėjui einant į pabaigą, bulvių tebuvo nukasta trečdalis. Derliumi mus pasitikęs Arturas Mučinis skųstis neskubėjo, sakė galėsiąs jį įvertinti tik pabaigus bulviakasį. O kaip daržovių kainos? Ūkininkas sako, kad jos neretai priklauso nuo kaimynų lenkų. Šiemet pas juos svogūnai neužaugo, tad lietuviškų kainos nemažos.
Arturas Mučinis
Arturas Mučinis / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Rugsėjo antra pusė, pats darbymetis daržovių ūkiuose – kasamos bulvės. Taip ir pas Mučinius, kurių kieme tądien, kai čia lankėmės, virė darbai. Prie bulvių kombaino dirbo būrys žmonių, sandėliai po truputį pildėsi šiomis daržovėmis.

Bulvių – 80 ha

Nors įprasta, kad ūkininkai dažniausiai skundžiasi orais ir kainomis, Arturas Mučinis gana santūrus. Į klausimą, ar užaugo šiemet bulvių, atsako lengva šypsena – kai visas nukas, tada ir atsakys.

„Kai viskas bus sandėly, tada ir atsakysiu. Dabar pats darbymetis, pasakyti, kad viskas čia gražu ir tvarka, negaliu. Kol kas nukasta trečdalis. Šiais metais pasodinta 80 hektarų“, – sako Arturas.

Pasižiūrėkite į kitus ūkius – kas augina, tas augina dvi-tris kultūras ir viskas. O mes norėjome aprėpti, kadangi vežėme į kavines, tai reikia ir bulvės, ir morkos, ir svogūnų, kopūsto ir buroko.

Šiame ūkyje auginamos ne tik bulvės, Mučiniai sėja ir morkas, burokus, sodina kopūstus, svogūnus. Šiemet kopūstų pasodinta 10 hektarų, morkų – 3, burokų – 5, svogūnų – 12 ha. Arturas šypteli, kad galbūt per daug čia tų skirtingų kultūrų, nes kiekvienai reikia vis kitos technikos.

„Šiais metais jau sumažinome morkų, burokų kiekius. Net ne konkurencija, pasižiūrėkite į kitus ūkius – kas augina, tas augina dvi-tris kultūras ir viskas. O mes norėjome aprėpti, kadangi vežėme į kavines, tai reikia ir bulvės, ir morkos, ir svogūnų, kopūsto ir buroko. Dabar bulvių kombaino reikia, kopūstų reikia. Burokus bandome su bulvių kombainu nusiimti“, – kalbėjo A.Mučinis.

Mėgstamiausios „Vineta“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas