Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl afrikinio kiaulių maro Jonavos rajone metus laiko draudžiama laikyti kiaules

Nuo rugsėjo 25-osios dienos visame Jonavos rajone, smulkiuose ūkiuose ar pas pavienius augintojus negalės būti laikoma nė viena kiaulė, o esamos kiaulės privalo būti paskerstos.
Kiaulės
Kiaulės / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tai – viena iš saugos priemonių stabdant afrikinio kiaulių maro (AKM) plitimą, pranešė Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT).

Tiesa, nutarimas, kurį patvirtino ir Žemės ūkio ministerija, negalios didiesiems kiaulių ūkiams.

Kaip „Jonavos žinioms“ teigė VMVT Jonavos skyriaus viršininkė Diana Šutovienė, AKM plinta iš smulkiųjų ūkių, kurie nesilaiko biosaugos reikalavimų.

„Didieji kiaulių augintojai laikosi aukštų biosaugos reikalavimų, jų supratimas – visai kitas. Problema yra su smulkiaisiais ūkiais. Nors jie nuolatos tikrinami, tačiau akivaizdu, kad biosaugos reikalavimų žmonės nesilaiko“, – teigė D.Šutovienė.

Kiaulių augintojai turi ne tik turėti dezinfekcinius kilimėlius, tačiau ir jais naudotis, į tvartus neiti su tais pačiais drabužiais, kaip vaikšto po namus ar lauką, į tvartus neleisti pašalinių žmonių.

„Jei žmonės turi dezinfekcinį kilimėlį, tai reiškia, kad jie, eidami į tvartą, turi ant jo atsistoti, tačiau kai kurie ūkininkai jį tiesiog peržengia. Taip, afrikinis kiaulių maras yra didelė bėda visiems kiaulių augintojams, taip pat didiesiems ūkiams, medžiotojams“, – kalbėjo D.Šutovienė.

AKM atvejis mažame ūkyje, kur buvo laikomos dvi kiaulės, Jonavos rajone Žeimių seniūnijoje užfiksuotas rugpjūčio 8 dieną. Visa Jonavos rajono savivaldybės teritorija nuo rugpjūčio 13 d. įtraukta į AKM buferinę zoną.

Visi kiaulių laikytojai, kurie laiko ne daugiau kaip 100 kiaulių ir kurių kiaulių laikymo vietos yra Jonavos rajono savivaldybėje, laikomas kiaules turi paskersti savo reikmėms arba VMVT patvirtintoje skerdykloje iki 2016 m. rugsėjo 25 d.

Apie skerdimą reikia iš anksto informuoti privatų veterinarijos gydytoją ar Jonavos VMVT, kad skerdimo metu būtų paimti kiaulių kraujo ir organų mėginiai.

Tyrimai ir veterinarijos gydytojų paslaugos (išskyrus trichineliozės tyrimus) paimant ir pristatant mėginius yra apmokami iš valstybės lėšų ir gyventojams nekainuos, už paskerstas kiaules ūkininkams bus mokamos išmokos.

Gyventojai paskerstų kiaulių skerdieną gali naudoti tik gavę neigiamus tyrimo rezultatus.

Nuo šiol Jonavos rajono savivaldybės teritorijoje draudžiama steigti naujas kiaulių laikymo vietas ir po rugsėjo 25 d. laikyti kiaules.

Draudimas laikyti kiaules Jonavos rajono savivaldybės teritorijoje galios metus laiko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas