Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2020 02 25 /16:16

Urėdijos pajamos pernai mažėjo 14 proc., šiemet planuojamas dar 30 proc. mažėjimas

Valstybinių miškų urėdija (VMU) praėjusiais metais gavo 157,7 mln. eurų pajamų – 14,3 proc. mažiau nei 2018-aisiais (180,3 mln. eurų). Pasak bendrovės, dėl nepalankių rinkos sąlygų pajamos šiemet turėtų mažėti dar apie 30 procentų.
Miškininkų automobilių pristatyme
Miškininkų automobilių pristatyme / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

VMU ikimokestinis pelnas praėjusiais metais sumažėjo 4,2 karto iki 7 mln. eurų, preliminarius duomenis BNS pranešė urėdija.

Dėl atpigusios žaliavinės medienos ir susidariusio pertekliaus rinkoje, šiemet VMU pajamos bus dar 36 mln. eurų mažesnės, skelbia bendrovė.

VMU parduotos medienos kainos 2020 metais, palyginti su vidutine žaliavinės medienos kaina 2019 metais, krito beveik 40 proc.

Pasak VMU laikinai direktoriaus pavaduotojos medienos ruošai ir prekybai pareigas einančios Ramunės Petkevičienės, didžiausią įtaką medienos kainos kritimui turėjo Vidurio Europos šalyse vėtrų išverstos, taip pat medžių kenkėjų pažeistos medienos patekimas į rinką bei jos realizavimas už mažą kainą.

„Lenkijoje, Vokietijoje, Austrijoje ir Baltarusijoje, taip pat Vengrijoje bei Čekijoje medynus užpuolė žievėgraužiai, jie pažeidė didelius miškų plotus. Kad stabdytų kenkėjų plitimą, šalys turėjo atlikti sanitarinius kirtimus ir sudarė didelį medienos perteklių rinkoje. Labai sumažėjo ir urėdijos kirtimo liekanų, tinkamų biokuro gamybai bei malkų, paklausa“, – pranešime sakė R.Petkevičienė.

Anot jos, šiuo metu žaliavinės medienos kaina yra apie 36 eurus už kubinį metrą.

„Prognozuoti, kada jos kils, dar sunku, tačiau panašu, kad kainos bent jau nustojo kristi ir stabilizuojasi. Nors kol kas jos vis dar yra žemiausios per pastarąjį penkmetį. Tikėtina, kad panaši kaina išsilaikys ir visus 2020 metus“, – teigė R. Petkevičienė.

VMU skelbia, kad 97 proc. savo pajamų bendrovė generuoja iš prekybos mediena.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas