Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Dėl užsitęsusių šalčių rapsų augintojų nuostoliai gali siekti apie 45 mln. litų

Į Kaune vykstančią žemės ūkio parodą „Ką pasėsi 2013“ atvykę žemdirbiai neslėpė rūpesčio: užsitęsusi žiema gali pridaryti daug nuostolių. Rapsus auginantys ūkininkai sako, kad tikroji situacija laukuose paaiškės nutirpus sniegui ir prasidėjus augalų vegetacijai.
Rapsai
Rapsų laukas / „Scanpix“ nuotr.

Buvęs žemės ūkio ministras, ūkininkas Kazys Starkevičius sako, kad šie metai atrodo grėsmingi po ypač sėkmingų praėjusių, kai daugelio žemdirbių derlius buvo gerokai didesnis už šalies vidurkį, o žemės ūkio sektorius sukūrė 8 proc. BVP.

Dalį rapsų gali tekti atsėti

Vytautas Kudirka (k.) ir Kazys Starkevičius
Vytautas Kudirka (k.) ir Kazys Starkevičius

„Reikia, kad nutirptų sniegas laukuose, ir tada pasižiūrėsime, kas ten darosi – ar rapsai išretėję. Manau, kad dėl to problemų gali turėti Suvalkijos kraštas – Kaunas, Marijampolė, Vilkaviškis ir vidurio Lietuva. Žemė labai įšalo vasarį, kai buvo nupustytas sniegas. Nuostolių tikrai turėsime.

Tačiau į neviltį nereikia pulti. Su žieminiais kviečiais gali būti viskas gerai, tik rapsų dalį gali tekti atsėti. Pernai visi ūkininkai nesiskundė. Dar ir šiemet viskas priklausys nuo to, kaip vasarinės kultūros užderės“, – sakė Kauno rajone ūkininkaujantis K.Starkevičius.

Jam antrino Šakių rajono žemdirbys Vytautas Kudirka, kuris sako nesijaudinantis dėl nepalankių žemės ūkiui oro sąlygų. „Gali būti rapsų išretėjimas, nuo to ir derlius priklausys. Tačiau derlius priklauso ir nuo veislių“, – svarstė V.Kudirka, savo laukus sėjantis lietuviškos veislės „Širvinta“ sėklomis.

Situacija nėra tragiška

Pasėlių draudimo bendrovės „Vereinigte Hagel“ filialo Lietuvoje „VH Lietuva“ vadovas Algimantas Navickas mano, kad šiemet rapsų augintojai nuostolių neišvengs, tačiau situacija nėra tragiška.

„Kol kas laukai yra po sniegu, todėl į mus kreipėsi tik viena bendrovė iš Akmenės rajono. Ji pranešė, kad visi rapsų laukai „blogi“. Po kokių dešimties dienų važiuosime į laukus vertinti žalas. Reikia, kad nuleistų sniegą, palaukti kol prasidės vegetacija ir tada pamatysime realią situaciją“, – sakė A.Navickas.

Algimantas Navickas
Algimantas Navickas

Jo teigimu, ne visada pirminiai vertinimai būna teisingi. „Pavyzdžiui, javai atrodė labai blogai, o vėliau situacija pagerėjo ir jie išliko. Ir atvirkščiai, rapsai atrodė labai gerai – žaliuojantys, ir kai sakydavome, kad juos reikia atsėti, visi iš mūsų juokdavosi, o po kelių dienų skambina ir sako, kad „mano laukas blogėja, atvažiuokite“, – šypsojosi pasėlių draudimo bendrovės vadovas.

Nuostoliai sieks apie 45 mln. litų

A.Navickas jau skaičiuoja, kokius nuostolius jo bendrovei teks patirti šiemet.

„Dėl rapsų liūdėti jau reikėtų pradėti. Mūsų vertinimu, apie pusė rapsų gali ir neperžiemoti. Mūsų nuostoliai vien tik dėl augalų nušalimo, sieks apie 4,5 mln. litų, o jei dar pridėsime ir šiek tiek javų, tai – apie 6 mln. Lt.

Mes esame apdraudę 16 tūkst. hektarų rapsų, tai yra apie dešimtadalis visų Lietuvos laukų. Taigi, rapsai šiemet gali atnešti apie 45 mln. litų nuostolių (visoje Lietuvoje, – red. past.)“, – skaičiavo „VH Lietuva“ vadovas.

Tiems, kam draudimas atrodo per brangus, A.Navickas siūlo rudenį iš anksto įsigyti sėklų, nes vėliau jos pabrangsta kelis kartus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas