Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Europos Parlamentas siūlo patikslinimą dėl genetiškai modifikuotų žiedadulkių meduje

Jei daugiau nei 0,9 proc. medaus sudaro genetiškai modifikuotų augalų žiedadulkės, tai turi būti nurodyta etiketėje. Tokios nuomonės laikosi Europos Parlamentas, kuris trečiadienį pritarė medui taikomų taisyklių pataisoms.
Medus puikiai tinka ir mūsų odai
Medus / Cosi Bella, Flickr.com

Europos Parlamentas atmetė Aplinkos komiteto siūlymą atsižvelgti į 2011 m. Europos Teisingumo Teismo išaiškinimą ir žiedadulkes laikyti pridėtine, o ne sudėtine medaus dalimi, nes jos meduje atsiranda daugiausia dėl bitininkų veiksmų. Tuomet GMO procentas būtų skaičiuojamas nuo žiedadulkių, o ne nuo viso medaus, todėl būtų reikėję specialiai žymėti visą medų, į kurį galėjo patekti genetiškai modifikuotų augalų žiedadulkių.

Tuo tarpu pagal trečiadienį EP priimtą siūlymą tik tuomet, kai daugiau nei 0,9 proc. medaus sudarytų genetiškai modifikuotų augalų žiedadulkės, jo etiketėse turėtų būti informacija apie tai. „Jei žiedadulkės bus suprantamos kaip natūrali medaus dalis, nežymus genetiškai modifikuotų augalų žiedadulkių kiekis meduje neturės atsispindėti etiketėse, nes žiedadulkių kiekis meduje paprastai neviršija 0,5 proc.“, – pažymėjo EP pranešėja Julie Girling (Europos konservatoriai reformistai, Jungtinė Karalystė).

EP atidėjo balsavimą dėl galutinio teksto siekdamas toliau derėtis dėl šių taisyklių su ES Taryba iki pirmojo svarstymo susitarimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas