Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Fiktyviems kooperatyvams – paskutinioji?

Beveik 200 karvių laikanti Kupiškio rajono ūkininkė seniai priklauso pieno gamintojų kooperatyvui, todėl teigiamai sutiko žinią, kad pasikeis žemės ūkio kooperatyvų registravimo tvarka. Kooperatyvas, siekiantis žemės ūkio kooperatyvo statuso, per praėjusius metus turi būti gavęs ne mažiau kaip 5 tūkst. eurų pajamų, o daugiau kaip 50 proc. jo veiklos turės vykti tik tarp narių.
Karvės
Karvės / Vida Press nuotr.

„Kooperatyvas turi dalyvauti visame to produkto kūrime, o ne supirkti ir vaizduoti, kad yra kooperatyvas“, – sakė kooperatyvo „Pienas LT“ valdybos narė Danutė Adamonienė.

Ūkininkai sako esą perdirbėjų įmonių įkurti fiktyvūs kooperatyvai buvo vieša paslaptis. Esą ilgas valdžios neveiklumas pakirto tarp ūkininkų tikėjimą kooperatyvų nauda.

„Tik dabar valstybė atsigręžė į kooperaciją, bandys gelbėti galbūt. Nors labai sunkiai įsivaizduoju, kad kažkas pasikeis. (...) Ypatingai tai paaštrėja prieš rinkimus, nes valdžios žmonės pamatė, kad ne jie valdo situaciją, o valdo keli perdirbėjai“, – sakė Kupiškio r. ūkininkų sąjungos pirmininkas Zigmantas Aleksandravičius.

Sugriežtintos ir priėmimo į kooperatyvo narius sąlygos – ne mažiau kaip 90 proc. kooperatyvų narių turi būti gavę daugiau kaip pusę pajamų iš žemės ūkio veiklos. Pasak žemės ūkio ministrės, taip siekiama apsaugoti tikrus kooperatyvus, nes pasitaiko atvejų, kai kooperatyvai į savo veiklą įtraukia nieko bendro su žemės ūkiu neturinčias įmones.

„Kad nebūtų taip, kaip dabar yra  – penki kooperatyvo nariai, penki pajininkai, paslaugą, prekę perka iš kelių šimtų ir tie penki nusprendžia kainą. O įtakos neturi tas, iš kurio superka ir net nenori priimti į kooperatyvo narius. Mes turim tokių pavyzdžių: ūkininkai nori tapti kooperatyvo nariais, bet jų net nepriima. Tai reiškia, kad kažkokia grupelė susikuria, nes kooperatyvą įkurti lengviau nei uždarąją akcinę bendrovę“, – sakė žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė.

Pasak ministrės, nauja tvarka bus naudingesnė veikiantiems kooperatyvams. 2010 m. surašymo duomenimis, šalyje buvo tik apie 2,5 tūkst. ūkių, priklausančių kooperatyvams. Naują tvarką dar svarstys Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas