Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Gausus obuolių derlius kelia ne tik džiaugsmą

Vis daugiau žmonių nebežino, kur dėti šiais metais itin gausų obuolių derlių. Viena jų – Šiauliuose gyvenanti Marcelina Juozapaitienė. Ji, nežinodama, kaip išspręsti šią problemą, krituolius sumetė ne tik į antrinių žaliavų, bet ir buitinių atliekų konteinerį, o dabar kenčia nuo įsisiautėjusių vabzdžių.
Obuoliai
Obuoliai / Fotolia nuotr.

„Negalime skųstis – šiemet turime obuolių perteklių. Nebegalėjau praeiti pro sodą, kiek krituolių prikrito. Surinkau juos ir sumečiau į konteinerius. Kadangi į žaliųjų atliekų konteinerį nebetilpo, pripildžiau ir buitinėms atliekoms skirtą talpą. Bėda, kad jau dvi savaites jų niekas neišveža. Skambinau į Atliekų tvarkymo centrą, prižadėjo vieną konteinerį kitą savaitę išvežti, o kitas... Dar mėnesį museles ir biteles šers? Manau, kad tų puvėsių kvapas ir sveikatai kenksmingas... Kur dabar viską dėti? Vežti į kokią pamiškę išpilti? Bet kad mudu seni, sunkiai vaikštome. Kaimyno prašome, kad konteinerius iki kelio nustumtų“, – guodėsi privačioje valdoje gyvenanti šiaulietė M. Juozapaitienė.

Pertekliumi teks rūpintis patiems

Šiaulių regiono atliekų tvarkymo centro Viešųjų ryšių specialistė Angelė Mockutė informavo, kad gyventojų mišrių komunalinių atliekų konteineriai, kuriuose randama žaliųjų atliekų, nėra ištuštinami.

„Gyventojams vežėjai išdalijo informacinius lankstinukus, kuriuose nurodoma, ką galima mesti į žaliųjų atliekų surinkimo konteinerį (tai galioja ir kompostavimo dėžėms): nupjautą žolę, piktžoles, smulkintas šakas, vaisių ir daržovių liekanas, velėną, pjuvenas, vaisių krituolius. Žaliųjų atliekų negalima mesti nei į antrinių žaliavų, nei į mišrių komunalinių atliekų konteinerius, nes, čia radus šių atliekų, konteineriai neišpilami“, – sakė ji.

Paklausta, kur šiauliečiams dėti obuolių kritulių perteklių, specialistė aiškino, kad gyventojams reikia laukti apvažiavimų arba patiems nuvežti juos į aikšteles.

„6 kartus per metus iš gyventojų vežėjai surenka didelio gabarito atliekas, padangas ir visa kita, ko negalima mesti į buitinių atliekų konteinerį. Gyventojai nemokamai didelio gabarito atliekas, padangas, buities pavojingas, statybos ir griovimo atliekas, antrines bei žaliąsias atliekas gali vežti į dvi naujas didelio gabarito atliekų surinkimo aikšteles Pailių g. 19 ir J. Basanavičiaus g. 168B. Todėl jūsų dienraščio skaitytojams galime pasiūlyti tokį sprendimą – jeigu jūs sukaupiate didesnį kiekį žaliųjų atliekų ir jos nebetelpa į kas antrą savaitę išvežamą konteinerį, jas vežkite į minėtas aikšteles arba į Kairių kompostavimo aikštelę. Kiti miestai, pavyzdžiui, Marijampolė, atskirai žaliųjų atliekų iš gyventojų net nesurenka – žmonės patys jas veža į kompostavimo ar didelių gabaritų aikšteles“, – aiškino ji.

Būtina rūšiuoti atliekas

A. Mockutė informavo, kad žaliosios atliekos iš gyventojų pradėtos rinkti įgyvendinant Europos Sąjungos projektą „Šiaulių regiono komunalinių atliekų tvarkymo sistemos plėtra“, kuriame numatyta ir žaliųjų atliekų surinkimo paslauga. „Žaliąsias atliekas surinkti yra būtina, nes bendrame komunalinių atliekų sraute, patenkančiame į regiono nepavojingų atliekų sąvartyną, jos sudaro 40-50 proc., o pagal ES direktyvas (ir Lietuvos), jos turi sumažėti iki 35 proc.“, – sakė ji.

Dėl šios priežasties individualių valdų gyventojams Šiauliuose dar pernai nupirkta 4890 konteinerių žaliosioms atliekoms surinkti (140 ir 240 l talpos) ir 3608 kompostavimo dėžės. Be to, individualioms valdoms nupirkta ir 6000 pakuotės atliekų konteinerių, skirtų rūšiuoti popierių, plastiką, ir metalą. Taip vietoj vieno – buitinių komunalinių atliekų konteinerio – individualios valdos gyventojas turi tris konteinerius (pasirinkę kompostavimo dėžę – du).

Pradėjus surinkinėti žaliąsias atliekas buvo retinamas buitinių atliekų išvežimas. A. Mockutė neslepia, kad šiauliečiai dažnai domisi, dėl ko reikėjo retinti buitinių atliekų išvežimą. „Šiaulių mieste nustatytas vietinės rinkliavos dydis vienam gyventojui – 56 Lt per metus arba 5 litai kas mėnesį. Rinkliavos dydis dalijamas iš vienos tonos atliekų surinkimo kainos ir gaunama atliekų susikaupimo norma 1 gyventojui – 298 kg per metus. Už mokamą rinkliavą 1 šiauliečiui konteinerius turi išvežti 4 kartus per mėnesį – kas savaitę. Pradėjus vežti žaliąsias atliekas, vežėjai turi tilpti į tą patį vežimo grafiką – 4 kartus per mėnesį“, – komentuoja specialistė.

Marijampolės gatvės gyventoja tikina, kad obuolių derlius šiemet ypatingai dosnus. Tenka sukti galvą, kur sutalpinti krituolius, nes konteineriai ištuštinami labai retai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas