Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Griežtinama atsiskaitymo už žemės ūkio produkciją tvarka

Kaimo reikalų komitetas, kaip pagrindinis komitetas, apsvarstė ir pritarė komiteto patobulintam Atsiskaitymo už žemės ūkio produkciją įstatymo pakeitimo įstatymo projektui.
Šiemet grūdų kokybė nėra pati geriausia, bet ūkininkai nesiskundžia
Grūdai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Šis Įstatymo projektas įgyvendina Europos Parlamento ir Tarybos Pavėluotų mokėjimų direktyvą. Įstatymo projektu siekiama papildyti atsiskaitymo už žemės ūkio produkciją sąlygas ir tvarką bei patikslinti atsakomybę už šio įstatymo pažeidimus bei ginčų nagrinėjimą. Ūkio subjektai, sudarę žemės ūkio produkcijos pirkimo–pardavimo sutartis, privalo atsiskaityti už nupirktą žemės ūkio produkciją per 30 ar 60 kalendorinių dienų nuo perkamos žemės ūkio produkcijos gavimo dienos, priklausomai nuo Vyriausybės nustatyto tam tikrai žemės ūkio produkcijai atsiskaitymo termino. Įstatymo projekte įtvirtinama ir nauja nuostata, kad viešieji subjektai (mokyklos, darželiai, ligoninės ir pan.) privalės atsiskaityti su žemės ūkio produkcijos pardavėjais per 30 kalendorinių dienų nuo produkcijos davimo datos.

Komitete konstatuota, kad atsiskaitymų būklė ženkliai pagerėjo, kai atsiskaitymo terminus pradėjo kontroliuoti Valstybinė mokesčių inspekcija. Komitetas pasiūlė išplėsti subjektų ratą, kurie privalės kas mėnesį teikti informaciją apie atsiskaitymo už žemės ūkio produkciją būklę Valstybinei mokesčių inspekcijai.

Komitetas domėjosi Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos įgyvendinimu, lėšų paskirstymu 2013 m. pagal programos priemones ir prognozuojamą lėšų likutį 2014–2015 m. Žemės ūkio viceministras Mindaugas Kuklierius ir ministerijos Kaimo plėtros departamento direktorė Jurgita Stakėnienė informavo apie siūlomą paraiškų rinkimo grafiką 2013 metais. Taip pat, atkreipė dėmesį, kad didžiausias lėšų trūkumas yra priemonėms „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas“ ir „Žemės ūkio valdų modernizavimas“. Šioms priemonėms finansuoti bus ieškoma lėšų jas perskirstant tarp kitų programos priemonių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas