Ir vasarą naujienų netrūksta. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti
05 24 /05 28 08:25

Investicijos pienininkams – gyvybiškai svarbios: ieško vis daugiau galimybių

„Pienininkams investicijos yra itin svarbios, ūkiai be jų sunkiai išgyvena“, – tikina Lietuvos pieno gamintojų asociacijos vadovas Eimantas Bičius. Įvairios įrangos – nuo melžimo iki pašarų gamybos – atnaujinimas reikalauja didelių sumų, todėl ūkininkai, o ir ne tik pieno sektoriaus, neretai kreipiasi investicinės paramos. Patiems atsinaujinti iš sutaupytų ar uždirbtų lėšų, pasak E. Bičiaus, itin sunku.
Karvė
Karvė / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Investicijos – labai reikalingos

Nepaisant to, kad žemės ūkis Lietuvoje vystomas smarkiai ir tikrai žengia į priekį, Lietuvos pieno gamintojų asociacijos vadovas E. Bičius tikina, kad daugelis ūkių iš savo sukauptų ar uždirbtų lėšų patys įpirkti naujausių technologijų ir atsinaujinti neretai negali. Tiek norint plėstis, tiek atsinaujint įrangą ar įdiegti naujus procesus reikia investicijų. „Investicijos yra labai svarbios, sakyčiau net, kad būtinos“, – tikino pašnekovas.

Pieno sektoriaus ūkininkai – vieni iš daugelio kitų žemės ūkio atstovų, kurie gali teikti paraišką gauti paramą pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano intervencinę priemonę „Investicijos į žemės ūkio valdas“.

Antrasis šios priemonės šaukimas prasidėjo balandžio pradžioje, o paskutinių paraiškų laukiama iki gegužės 31 d.

Paskutinių paraiškų laukiama iki gegužės 31 d.

E. Bičius tikina, kad nemaža dalis pienininkų naudojasi ir šia, ir kitomis investicijų galimybėmis, nes didžioji dalis jų nori atsinaujinti, plėstis ir judėti į priekį. „Dabar dažniausiai mūsų ūkininkų investicijos skiriamos atnaujinti įrangą – melžimo, šaldymo, mėšlo šalinimo ar pašarų ruošimo. Taip pat neretai siekiama ir padidinti ūkius, galbūt statyti naujas fermas, o tam reikia tikrai didelių sumų“, – aiškino pašnekovas.

Sumos, kurios reikalingos ne tik pieno, bet ir kitų sektorių ūkininkams, anot E. Bičiaus, nemažos, todėl parama jiems visada reikalinga.

Antras šaukimas – į pabaigą

Siekiant didinti Lietuvos žemės ūkio konkurencingumą, Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginiame plane yra numatyta intervencinė priemonė „Investicijos į žemės ūkio valdas“.

„Tai yra intervencinė priemonė, kuri skirta žemės ūkio veiklą vykdantiems subjektams. Tai gali daryti ūkininkai – fiziniai asmenys, kurie savo vardu yra registravę valdą ir ūkį, arba juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio veikla ir savo vardu įregistravę valdą“, – kas gali teikti paraiškas minėtai priemonei, komentavo Žemės ūkio ministerijos Paramos verslui skyriaus vyriausioji specialistė Milda Jusienė.

2023–2027 metais priemonei „Investicijos į žemės ūkio valdas“ planuojama skirti 230 mln. eurų paramos lėšų, iš kurių 30 mln. atiteks lengvatinėms paskoloms.

„Parama pagal šią priemonę teikiama trimis formomis. Pirma – negrąžintina dotacija, antra – negrąžintina dotacija ir lengvatinė paskola investicijoms arba apyvartiniam kapitalui, trečia – lengvatinė paskola investicijoms ir apyvartiniam kapitalui“, – apie paramos formas kalbėjo M. Jusienė.

2023–2027 metais priemonei „Investicijos į žemės ūkio valdas“ planuojama skirti 230 mln. eurų paramos lėšų.

Priemonė, priminė specialistė, jau startavo, pirmasis šaukimas įvyko 2023 m. lapkričio–gruodžio mėnesiais, o jam skirta buvo 50 mln. eurų paramos lėšų. „Iš viso gavome 153 paraiškas už 45 mln. eurų, tačiau tinkamos buvo ne visos, todėl finansuotos tik 134-ios už 42 mln. eurų“, – dėstė M. Jusienė.

Šiuo, antruoju, šaukimo laikotarpiu, kuris vyksta nuo balandžio iki gegužės pabaigos – paramos lėšos kaip ir anksčiau bus paskirstytos įvairiems žemės ūkio sektoriams.

Pieninės galvijininkystės sektoriui skirta 22 mln. eurų, mėsinės galvijininkystės ir kitiems gyvulininkystės sektoriams – 10,3 mln. eurų, o kiaulininkystės ir paukštininkystės sektoriams – 11,7 mln. eurų

Paramą gauti gali ir pareiškėjai, vykdantys sodininkystės, uogininkystės ir daržininkystės veiklas, šiems sektoriams skirta 16,9 mln. eurų, kitiems augalininkystės sektoriams skirta 10,3 mln. eurų.

Paraiškas pagal minėtą priemonę – Investicijos į žemės ūkio valdas, galima teikti iki 2024 m. gegužės 31 d. Paraiškos teikiamos per ŽŪMIS (Žemės ūkio ministerijos informacinė sistema), užpildžius elektroninę paraiškos formą asmeniškai ar per įgaliotą asmenį ŽŪMIS portalo interneto prieigoje adresu https://zumis.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Reklama
Šekspyriška vasara Pakruojo dvare: spektakliai, kvapą gniaužiantys triukai ir įspūdingos gėlių kompozicijos
Užsisakykite
15min naujienlaiškius