Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Investicijos skatina mažų įmonių plėtrą

Prienų r. Naraukelio kaime įsikūrusi UAB „Ekofrisa“ – viena iš pagrindinių kruopų gamintojų Baltijos šalyse. Neseniai įmonė pasinaudojo Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritimi „Parama investicijoms į žemės ūkio produktų perdirbimą, rinkodarą ir (arba) plėtrą“ ir dar labiau išplėtė savo galimybes. Tokia parama gali pasinaudoti ir kitos įmonės. Paraiškos paramai gauti priimamos iki liepos 31 d.
Kruopos
Kruopos / Vida Press nuotr.

Už beveik 700 tūkst. eurų KPP paramą „Ekofrisa“ baigia modernizuoti savo gamybos procesą. Jau netrukus už gautą paramą įmonėje bus baigtas statyti grūdų sandėliavimo kompleksas, įrengtas gamybinių ir administracinių patalpų šildymas, sutvarkyti grūdų sandėliavimo bokštų pamatai ir elektros instaliacija, įsigytas aukštą kokybę užtikrinantis grūdų apdorojimui ozonu bokštuose reikalingas ozonatorius, laboratorinė džiovinimo spinta, drėgnomatis bei fasavimo įrenginiai.

Kaip pasakojo įmonės direktorė Lina Dužinskienė, baigus įgyvendinti KPP remiamą projetą, UAB „Ekofrisa“ planuoja įsigyti ir du fasavimo aparatus „Doy-pack“ tipo pakuote. Šios tipo pakuotės maišeliai turi dugną ir pripildyti gali tvirtai stovėti vertikalioje padėtyje. Šio tipo maišelius patogu išdėlioti parduotuvių lentynose. Svarbiausia, kad šio tipo pakuotė yra labai ekonomiška, leidžianti sutaupyti transportavimo ir sandėliavimo kaštus. Šie maišeliai gali pakeisti kietą plastikinę, skardinę ar stiklinę pakuotę.

Partnerio nuotr./Doy-Pack tipo pakuotė
Partnerio nuotr./Doy-Pack tipo pakuotė

„Įgyvendinant šį projektą buvo reikalingos labai didelės investicijos. Savų lėšų tikrai nebūtų pakakę. Gavome 40 proc. paramos sumos, kitus pinigus ėmėme iš banko kaip paskolą. KPP parama mūsų nedidelei įmonei –labai svari pagalba. Tokios investicijos skatina mažas įmones vykdyti plėtrą, kurti darbo vietas, siekti kitų tikslų. Lietuvoje mūsų produkcijos vartojimas yra labai mažas, todėl pagrindinis mūsų tikslas – eksporto į užsienio šalis plėtra“, – teigė UAB „Ekofrisa“ direktorė.

Ji pasakojo, kad įgyvendinus KPP remiamą projektą sąlygos įmonėje pasikeis kardinaliai. Iki šiol buvo sudėtinga sandėliuoti skirtingas grūdų kultūras vienu metu, o grūdų padavimas į gamybą iš sandėlių iki šiol buvo neefektyvus. Baigus pastatyti naują sandėliavimo kompleksą visos problemos turėtų išnykti. Be to, patys sandėliavimo pajėgumai išaugs nuo 3 tūkst. iki beveik 4,5 tūkst. t vienu metu.

Iki šiol per patį grikių derliaus nuėmimo sezono piką įmonė nebuvo pajėgi priimti ekologiškų grikių grūdų tuo pat metu, kai supirkdavo paprastus grikius. Vidutiniškai įmonė dėl to prarasdavo apie 500 t ekologinės žaliavos kasmet. Dabar šių problemų neliks, nes bus įrengtas atskiras ekologinių grūdų priėmimas ir sandėliavimas.

„Mums labai svarbūs ir kiti už KPP paramą įsigyti įrenginiai. Pradėjus eksportuoti produkciją didžiausi iššūkiai buvo, kaip saugiai supakuoti prekes, kad jos pasiektų klientą nepažeistos. Manau, visas pamokas išmokome ir dabar su naujais fasavimo aparatais šių problemų neliks“, – kalbėjo L. Dužinskienė.

Visos už KPP paramą įdiegtos naujovės UAB „Ekofrisai“ itin svarbios, siekiant dar labiau išplėsti termiškai apdorotų bei ekologiškai lukštentų grikių gamybą. Būtent ši produkcija ir sudaro didžiąją dalį įmonės gaminių. Įmonė daugiau nei 75 proc. savo produkcijos eksportuoja į tokias šalis, kaip Latvija, Estija, Vokietija, Belgija, Olandija, Danija, Prancūzija, Čekija, Lenkija, Graikija, Ispanija, Didžioji Britanija, Airija, Kroatija, Izraelis, Australija, JAV bei Skandinavijos valstybės.

„Pagrindinis mūsų dėmesys ieškant eksporto rinkų nukreiptas į šalis, kuriose daugiausiai gyvena mūsų tautiečių ir emigrantų iš Rytų Europos“, – teigė UAB „Ekofrisa“ direktorė.

UAB „Ekofrisa“ direktorė Lina
UAB „Ekofrisa“ direktorė Lina

Ji patarė ir kitoms nedidelėms įmonėms nebijoti ir ryžtis pasinaudoti KPP parama, siekiant modernizuoti savo veiklą bei vykdant plėtrą.

Paramos pagal KPP veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio produktų perdirbimą, rinkodarą ir (arba) plėtrą“ intensyvumas negali viršyti 40 proc. tinkamų finansuoti išlaidų. Tačiau yra išimtis ekologiškų žemės ūkio produktų gamintojams ir pripažintiems žemės ūkio kooperatyvams. Jiems paramos intensyvumas gali siekti iki 50 proc. tinkamų finansuoti išlaidų.

Minėtos KPP priemonės įgyvendinimo taisyklėse numatyta, kad didžiausia paramos suma vienam projektui gali siekti iki 400 tūkst. eurų, o per visą 2014–2020 m. paramos laikotarpį – iki 3 mln. eurų.

Per šį paraiškų rinkimą projektams finansuoti numatyta skirti 10 mln. eurų.

Pretenduoti į šią paramą gali juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio produktų perdirbimu ir (arba) rinkodara. Remiamas ne tik pieno, bet ir mėsos, augalininkystės produkcijos, trečios kategorijos šalutinių gyvūninių produktų ir kitų Sutarties dėl ES veikimo I priede išvardytų produktų perdirbimas ir (arba) rinkodara. Parama skiriama ir vaisių, uogų, daržovių bei grybų perdirbimui ir (ar) rinkodarai bei jų perdirbimo procese susidariusių atliekų perdirbimui. Paramos lėšomis finansuojamos išlaidos, skirtos statinių statyboms, rekonstravimui ar kapitaliniam remontui, naujiems įrenginiams ir (arba) įrangai (įskaitant techniką) įsigyti, taip pat bendrosios išlaidos.

Visą informaciją apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos paramą žemės ūkiui ir kaimui galite rasti: www.zum.lrv.lt ir www.ismanuskaimas.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas