Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Iš tų šiaudų bus grūdų: kaip šiaudai gali padėti užauginti gausesnį derlių

Lietuvoje įsibėgėja javapjūtė, o nuėmus derlių laukuose liks gausybė šiaudų, kuriuos kai kas vis dar laiko nereikalingomis atliekomis. Tačiau šiuolaikinis, tvarus požiūris į žemės ūkį diktuoja visai kitokią šiaudų vertę – tai ne atliekos, o vertingas resursas, galintis padėti užauginti gausesnį ir sveikesnį ateinančių metų derlių.
Šiaudai
Šiaudai / Shutterstock nuotr.

Šiaudai – ne tik pakratai

Šiaudai yra natūrali organinė medžiaga, kurioje gausu anglies, azoto ir kitų augalams reikalingų maistinių medžiagų. Palikti laukuose ir tinkamai apdoroti, šiaudai gali gerokai pagerinti dirvožemio kokybę, padidinti jo derlingumą ir netgi padėti kovoti su kenkėjais bei ligomis.

Kodėl svarbu skaidyti šiaudus?

Nesuirę šiaudai ne tik užrakina savyje vertingas maistines medžiagas, bet ir gali sukelti įvairių problemų. Jie gali trukdyti sėklų dygimui, sudaryti palankias sąlygas kenkėjams ir ligoms plisti, taip pat prisidėti prie dirvožemio erozijos.

Šiaudus rekomenduojama iš karto po derliaus nuėmimo susmulkinti, tolygiai paskleisti ir sekliai įterpti į viršutinį derliaus sluoksnį – toks artimas liekanų ir dirvos kontaktas užtikrina tinkamą drėgmės režimą, aeraciją ir gerą prieigą mikroorganizmams intensyviai skaidyti liekanas.

Papildomi iššūkiai kyla tais atvejais, kai likusių šiaudų kiekis toks didelis, kad jų visų nepavyksta tolygiai įterpti į dirvą ir dalis lieka ant dirvos paviršiaus. Šiuo atveju geriausiai pasitarnauja mikrobiologiniai preparatai, padedantys paspartinti šiaudų mineralizaciją.

Mikroorganizmai – šiaudų skaidymo variklis

Šiaudų irimo procesas yra sudėtingas ir reikalauja laiko, tačiau jį galima gerokai paspartinti pasitelkus mikrobiologinius preparatus ir biostimuliatorius, kurie aktyvina natūralius dirvožemio mikroorganizmus.

Šie mikroorganizmai skaido šiaudus, paversdami juos vertingomis maistinėmis medžiagomis, kurias augalai gali lengvai pasisavinti.

Shutterstock nuotr./Šiaudai
Shutterstock nuotr./Šiaudai

Biotechnologiniai sprendimai šiaudų skaidymui

Biotechnologijų įmonė „Nando“ siūlo inovatyvius šiaudų skaidymo produktus – „BioTero“ ir „BioBreak“.

Mikroorganizmų kompleksas „BioBreak“ yra skirtas naudoti po derliaus nuėmimo. Mikroorganizmai, dalyvaudami liekanų ardymo procesuose, skatina dirvožemio derlumą, padeda palaikyti tinkamą maistinių medžiagų balansą, gerina dirvožemio struktūrą ir prisideda prie didesnio dirvožemio biologinio aktyvumo.

Augalų biostimuliatorius, biologinis augalų liekanų skaidymo produktas „BioTero“ skirtas naudoti prieš sėją. Jis pagreitina šiaudų ir kitų augalinių liekanų irimą, gerina dirvožemio fizikines savybes, struktūrą, skatina biologinį aktyvumą, pagreitina maistinių medžiagų atpalaidavimą iš augalinių liekanų.

Produktas taip pat palengvina žieminių kultūrų sėją, mažina užmirkimo, pelėsio susidarymo tikimybę, taip pat gerina dirvožemio fizikines savybes, struktūrą, skatina biologinį aktyvumą.

Taigi galime drąsiai teigti, kad šiaudų skaidymas yra ne tik ekologiškas pasirinkimas, bet ir investicija į dirvožemio gerinimą bei būsimų derlių gausą.

Biotechnologiniai produktai siūlo ūkininkams efektyvų ir tvarų būdą paversti šiaudus vertingu dirvožemio ištekliumi, užtikrinant ilgalaikę naudą tiek aplinkai, tiek ūkiui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?
Reklama
Daugiau Pliusų sporto entuziastams:„Gym+“ vėl plečiasi