Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Roberto Mugabes išvaryti baltieji ūkininkai naują gyvenimą kuria Mozambike

58 metų Billas Creswellas yra vienas iš kelių šimtų nuo 2000 m. į Mozambiką iš Zimbabvės pasitraukusių baltųjų ūkininkų. Tuo metu Zimbabvės prezidento Roberto Mugabes vyriausybė iš šalies išvarė tūkstančius žemės ūkiu besivertusių baltaodžių, kurių nemaža dalis patraukė į Australiją, Naująją Zelandiją ar Britų salas.
Roberto Mugabe šalininkas
Roberto Mugabe šalininkas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Vis dėlto, dalis jų pasiliko Afrikoje ir tinkamiausia šalimi naujajam gyvenimo etapui pasirinko Mozambiką, rašo naujienų svetainė aljazeera.com.

„Čia namai, Zimbabvė yra praėjęs mano gyvenimo etapas“, – pasakoja B.Creswellas.

„Jaučiausi nesaugus. Išvykau tuščiomis rankomis, be jokių vertingų daiktų, tik su drabužių prikištu krepšiu“, – apie savo išvykimą iš Zimbabvės pasakoja vyras.

Kolonijiniais laikais baltieji ūkininkai valdė apie 70 proc. derlingų Zimbabvės žemių.

1980 m. Zimbabvei tapus nepriklausoma šalimi, jos prezidentu buvo išrinktas R.Mugabe.

Kolonijiniais laikais baltieji ūkininkai valdė apie 70 proc. derlingų šalies žemių, o iš karto po nepriklausomybės paskelbimo 6000 baltaodžių Zimbabvės ūkininkų turėjo du trečdalius šalies ariamos žemės.

Lėtas ariamų žemės plotų perdalijimo procesas privedė prie to, kad XXI a. pradžioje žemė iš baltaodžių ūkininkų buvo atimta jėga, o po smurto protrūkių prieš juos baltieji Zimbabvės gyventojai pabėgo į kitas šalis.

Dešimtys jų pasitraukė į Zambiją, Pietų Afrikos Respubliką (PAR) bei Nigeriją, o apie 200 nusprendė pasilikti arčiau Zimbabvės, pavyzdžiui, buvusioje Portugalijos kolonijoje Mozambike.

Baltiesiems ūkininkams atiteko krūmais apaugę sklypai, kuriuos paversti dirbama žeme buvo nemenkas iššūkis.

Šioje šalyje kruvinas pilietinis karas baigėsi 1992 m., po kurio Mozambiko komercinis žemės ūkio sektorius smarkiai nukentėjo.

Taigi, Mozambikas ištiestomis rankomis laukė baltųjų ūkininkų, jiems siūlydamas pigias ilgalaikės žemės nuomos sutartis.

Tiesa, baltiesiems ūkininkams atiteko krūmais apaugę sklypai, kuriuos paversti dirbama žeme buvo nemenkas iššūkis. Be to, iš Zimbabvės išvarytiems ūkininkams teko surasti ir naujas prekių realizavimo rinkas.

Ūkininkų iš Zimbabvės atvykimu džiaugėsi ir Mozambiko vietos gyventojai. Anksčiau apsnūdusiose kaimeliuose, kuriuose žemė buvo skirta nuomai, beveik nebuvo jokių darbo perspektyvų.

Tačiau dabar pas baltuosius ūkininkus dirba keli šimtai anksčiau darbo neturėjusių vietos gyventojų.

Tačiau ne visi iš Zimbabvės išvyti baltaodžiai ūkininkai ir toliau užsiima šia veikla. Kai kurie iš jų patraukė į tolimąją Australiją, o dalis visiškai nebeužsiima žemės ūkiu.

„Gyvenimas gerėja, ir mūsų derlius didėja kiekvieną sezoną. Neturiu planų grįžti atgal į Zimbabvę. Mes su šeima čia liksime“, – užsispyręs tikina B.Creswellas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas