Kodėl piktžolės tampa atsparios herbicidams?
Biotechnologijų įmonės „Nando“ agronomas Dominykas Butkus akcentuoja, kad piktžolių atsparumas herbicidams kelia grėsmę žemės ūkio produktyvumui ir tvarumui.
„Herbicidų naudojimas žemės ūkyje smarkiai padidėjo išaugus atsparumui nuo jų. Ši technologija leido efektyviau kontroliuoti piktžoles ir gauti gausesnį derlių, tačiau pernelyg didelis pasitikėjimas herbicidais turėjo ir neigiamų pasekmių. Piktžolės, pasižyminčios dideliu prisitaikymu prie aplinkos pokyčių, ėmė įgyti ir stiprinti atsparumą šioms cheminėms medžiagoms“, – teigia D.Butkus.
Jis atkreipia dėmesį, kad prie to prisideda ir purškimo kokybės problemos bei pakartotinis tų pačių veikliųjų medžiagų naudojimas. Kiti atsparumo atsiradimo riziką lemiantys veiksniai gali būti nepakankamas laiko tarpas tarp purškimo ir lietaus, nepalankios oro sąlygos, peraugusios piktžolės, per maža herbicido norma.
Kaip įveikti atsparumą herbicidams?
Natūralu, jog herbicidų naudojimas naikina tik jautrias piktžoles, o atsparios išlieka ir toliau dauginasi. Ilgainiui atsparių piktžolių populiacija didėja, o herbicidai tampa nebeveiksmingi. Ką daryti?
D.Butkus siūlo integruotą piktžolių kontrolę, apimančią ne tik herbicidus, bet ir kitus metodus: tinkamą sėjos laiką, optimalų pasėlio tankumą, įvairesnę sėjomainą, herbicidų mišinių naudojimą, veikliųjų medžiagų grupių keitimą.
Agronomas taip pat pažymi, kad nors herbicidai gali būti veiksminga piktžolių kontrolės priemonė, jų pernelyg didelis ar netaisyklingas naudojimas gali turėti neigiamą poveikį aplinkai. Pavyzdžiui, per dideli herbicidų kiekiai gali pasiekti paviršinius ir požeminius vandenis, sukelti pavojų gyvūnijai ir žmonėms. Be to, naudojant herbicidus taip pat gali būti sunaikinami naudingi augalai ir žemėje gyvenantys mikroorganizmai.
Biotechnologijos atveria naujas galimybes
Šiuolaikinės biotechnologijos kasdien žengia į priekį ir siūlo naujas galimybes kovoje su piktžolių atsparumu. Vis daugiau dėmesio sulaukia mikroorganizmų panaudojimas herbicidų efektyvumui didinti. Mokslininkai atranda bakterijų ir grybų štamų, kurie gamina fermentus, skaidančius herbicidus į aktyvesnius junginius, gerina herbicidų įsiskverbimą į piktžolių audinius ir netgi slopina piktžolių augimą.
Mikroorganizmų panaudojimas herbicidų efektyvumui didinti turi daug privalumų. Visų pirma, tai leidžia sumažinti herbicidų naudojimą, o kartu ir aplinkos taršą bei herbicidų likučių kiekį maisto produktuose. Be to, mikroorganizmai gali padėti įveikti piktžolių atsparumą, nes jie veikia skirtingais mechanizmais nei tradiciniai herbicidai. Tai – žingsnis tvaraus žemės ūkio link.
Piktžolių atsparumo herbicidams problema skatina ieškoti naujų, efektyvesnių ir tvaresnių piktžolių kontrolės sprendimų. Inovatyvūs biotechnologiniai produktai, tokie kaip mikroorganizmai ir biopesticidai, taip pat naujų genomo redagavimo metodų taikymas jau prisideda ir ateityje dar sparčiau prisidės sprendžiant šias problemas.
Šios srities tyrimai ir plėtra, mokslo ir verslo bendradarbiavimas yra nepaprastai svarbūs siekiant užtikrinti žemės ūkio produktyvumą ir tvarumą.