Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

JAV uždraudė dar vienos Malaizijos gamintojos palmių aliejaus importą

Jungtinės Valstijos uždraudė dar vienos Malaizijos milžinės gaminamo palmių aliejaus importą dėl nerimo, kad bendrovės darbuotojai darbe susiduria su piktnaudžiavimu.
Palmių laukai
Palmių laukai / 123RF.com nuotr.

Šis žingsnis, nukreiptas prieš „Sime Darby Plantation“, vieną didžiausių pasaulio palmių aliejaus gamintojų, yra antras kartas, kai JAV per kelis mėnesius uždraudė Malaizijoje gaminamo palmių aliejaus importą.

Palmių aliejus yra įprastas ingredientas, naudojamas įvairiems produktams gaminti, pradedant maisto produktais ir baigiant kosmetika, o Malaizijoje ir kaimyninėje Indonezijoje pagamina 85 proc. viso palmių aliejaus.

Visgi aktyvistai jau seniai tvirtina, kad menkai apmokami plantacijų darbuotojai susiduria su prievarta. Be to, pramonė kaltinama atogrąžų miškų naikinimu, nes plantacijoms reikalingos didelės teritorijos.

JAV muitinės ir sienų apsaugos tarnybos (CBP) teigimu, esama įrodymų, kad „Sime Darby“ darbuotojai susiduria su prievarta, įskaitant seksualinį ir fizinį smurtą, darbo užmokesčio sulaikymu ir judėjimo apribojimais.

Draudimas „parodo, kad amerikiečiams yra svarbi kasdien įsigyjamų produktų kilmė“, pažymėjo laikinai CBP komisaro pareigas einantis Markas A.Morganas.

Trečiadienį įsigaliojęs sprendimas reiškia, kad į JAV uostus uždrausta įvežti visą „Sime Darby“ palmių aliejaus produkciją iš Malaizijos.

Bendrovė, tiekianti produkciją tokioms didelėms įmonėms kaip „Nestle“ ir „Unilever“, valdo besiplečiančių plantacijų tinklą ir įdarbina darbuotojus migrantus iš tokių šalių kaip Indonezija ir Bangladešas.

Šių metų pradžioje kovos su prekyba žmonėmis grupė „Liberty Shared“ kreipėsi į CBP, prašydama uždrausti importuoti „Sime Darby“ produkciją.

O spalio mėnesį JAV uždraudė kitos palmių aliejaus gamintojos iš Malaizijos – „FGV Holdings“ – produkcijos importą po ilgo tyrimo, kurio metu buvo nustatyta, kad bendrovės darbuotojai susiduria su piktnaudžiavimu jų teisėmis.

„Sime Darby“ neatsakė į prašymus pakomentuoti. Savo tinklalapyje bendrovė pareiškė esanti „įsipareigojusi gerbti pagrindines žmogaus teises ir jas palaikyti“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas