Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Javapjūtė pakvipo rekordu

Nusprendę laikyti mažiau karvių ir daugiau sėję kviečių ar rapsų ūkininkai, regis, neprašovė – nors grūdų kokybė ir prastoka, derlius – geras, o supirkimo kainos stiebiasi 2010-ųjų aukštumų link.
Kviečiai
Kviečiai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Šiek tiek paburnoję dėl kone visą liepą dirvas merkusio lietaus, ūkininkai praėjusią savaitę suskubo nukirsti žieminius rapsus ir įvairavo kombainus į žieminių kviečių laukus, antradienį rašo „Lietuvos rytas“.

Kalvotose ir molingose dirvose auginti žieminiai rapsai byrėjo neblogai, nors ir ne itin gausiai – po 3-4 tonas iš hektaro.

Rapsų supirkimo kainos pastarosiomis dienomis sukosi apie 1640 litų už toną. Tai – kone 200 litų daugiau nei pernai.

Manoma, kad kviečių derlius Lietuvoje gali viršyti rekordą ir persiristi per 2 mln. tonų. Pernai jis sukosi apie 1,6 mln. tonų. Bet kol nenuėmė viso derliaus, prognozes apie rekordus žemdirbiai leidžia pro ausis. Juk neįmanoma nuspėti, ką dar iškrės gamta.

Užtat grūdų supirkėjai prognozėms nėra abejingi. Mat šiemet Lietuvoje kviečiais užsėtas didžiausias nuo nepriklausomybės atkūrimo žemės plotas – kone 600 tūkst. hektarų.

Vieni žemdirbiai nusprendė sumažinti pieno arba gyvulių ūkius ir žemę užsėjo grūdinėmis kultūromis. Kiti į kviečius ar rapsus išmainė kitokius javus – pavyzdžiui, rugius, kvietrugius ar miežius.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas