Metinė prenumerata tik 7,99 Eur! Karūnuokite savaitgalį kokybišku turiniu.
Išbandyti

K.Navickas gina siūlymą reguliuoti pieno kainas bei viešinti kainodarą

Konkurencijos tarybai pareiškus, kad Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) siūlomas pieno supirkimo kainų reguliavimas bei kainodaros viešinimas gali riboti konkurenciją ir prieštarauti įstatymams, žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas gina vadinamąjį pieno įstatymo projektą.
Lietuvos pieno gamintojų mitingas prie LR Seimo
Lietuvos pieno gamintojų mitingas prie LR Seimo / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

„Manau, principas, (...) kad visi mokami priedai, priemokos ūkininkams, kad jų apskaitos metodika ir sąlygos būtų vieši, man atrodo, kad pats principas yra geras“, – Žinių radijui ketvirtadienį sakė K.Navickas.

„Manau, kad svarbu išlaikyti tą principą, kad metodika, kaip ji yra apskaičiuojama, kas gali pretenduoti į priemokas ir priedus, kokiomis sąlygomis – tai turi būti žinoma, vieša, ir čia yra bendra vieša gėrybė, kurią mes giname ir ginsime“, – pridūrė jis.

Konkurencijos taryba yra pareiškusi, kad toks projektas gali riboti konkurenciją pieno sektoriuje ir prieštarauti Europos Sąjungos bei Lietuvos teisės aktams bei sukelti riziką dėl paviešintų įmonių komerciškai jautrių duomenų.

K.Navickas teigė, Konkurencijos tarybos pastaba „yra svarbi“, tačiau pabrėžė, kad vadinamasis pieno įstatymas nepatinka tiek Konkurencijos tarybai, tiek pieno perdirbėjams.

Įstatymo projektas, pasak K.Navicko, dar derinamas ir netrukus bus teikiamas Vyriausybei.

Projekte numatyta pareiga pieno supirkėjams viešai skelbti jų taikomus priemokų ir priedų dydžius, ekspertų nuomone, galėtų palengvinti galimybes konkurentams suderinti veiksmus bei apriboti konkurenciją ir taip koncentruotoje pieno supirkimo rinkoje.

Ministras anksčiau yra sakęs, kad įstatymu siekiama, jog susikooperavę ūkininkai už tuos pačius pieno rodiklius gautų vienodą kainą, be to, norima, kad priedai sudarytų iki 20 proc. žaliavinės pieno kainos.

Pasak jo, dabar priedai už skirtingas pieno rūšis priklauso nuo gamintojų ir perdirbėjų susitarimo, jie svyruoja ir gali siekti 40 proc. ir daugiau.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pastatus įdomiais daro ne tik fasadai: kodėl svarbu, kad jie galėtų pasakoti istorijas?
Reklama
Gal pats metas dalyvauti „Saulėlydžio“ sagos maratone? Visos dalys jau „Telia Play“ platformoje
Reklama
Parama gamtai gali būti ir tvaresnė, ir stilinga: „Lidl“ ir Lietuvos jūrų muziejus pristato unikalią suvenyrų kolekciją
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Užsisakykite
15min naujienlaiškius