Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kai maži darbai virsta dideliu džiaugsmu

Išvystyta kanalizacijos sistema, erdvios sporto ar renginių salės, asfaltuotos gatvės – visa tai taip įprasta didmiesčių gyventojams. Tačiau visiškai kitaip žmonės gyvena mažuose miesteliuose ar kaimeliuose. Tokios infrastruktūros trūkumą lemia tikrai ne poreikio nebuvimas ar vietinės bendruomenės iniciatyvos stoka – tam paprasčiausiai trūksta lėšų. Tačiau sprendimas yra – kaimiškųjų vietovių gyventojai džiaugiasi, kad šią problemą padeda spręsti parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014 – 2020 metų programą (KPP).
Panoterių bažnyčia
Panoterių bažnyčia / Partnerio nuotr.

Būtent šia parama dar ankstesniu programos laikotarpiu (2007–2013 m.) pasinaudojo Panoterių miestelio bendruomenė. Ji įgyvendino du mažos apimties infrastruktūros projektus, kurie ne tik palengvino, bet ir praturtino gyventojų kasdienybę.

Miestelis pilnas kultūros

Panoteriai – miestelis, įsikūręs Jonavos rajono šiaurės rytuose, 4 km į pietus nuo kelio Kėdainiai–Ukmergė. Pasak seniūnijos seniūnės Ingridos Malciuvienės, miestelio vardą lėmė netoliese tekančio Noteros upelio pavadinimas. Vietovė žinoma nuo 1441 m., priklausė Siesikų dvarui ir parapijai. Tais metais dvarininkas Baltramiejus Urbonaitis dovanojo Siesikų klebonijai Panoteriuose žemės sklypą, kuriame pastatė koplyčią. 1700 m. jai sudegus, po keturiasdešimties metų buvo pastatyta nauja katalikų koplyčia, pagal kurią XVIII–XIX a. vietovė buvo vadinama Koplyčiomis. Per Antrąjį pasaulinį karą ir antra koplyčia sudegė. Nauja bažnyčia buvo pastatyta tik po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo kunigo Vytauto Kazimiero Pesliako iniciatyva. Mūrinė su arkinėmis lubomis Šv. Kryžiaus Atradimo bažnyčia šiandien yra ryškiausias miestelio architektūrinis akcentas.

Panoterių miestelyje gyvena apie 400 gyventojų. Daugelis jų dirba miestelyje veikiančioje didelėje žemės ūkio bendrovėje, taip pat ūkininkauja savo reikmėms. Nors darbų miestelio gyventojams netrūksta, čia apstu ir kultūrinės veiklos. Panoterių kultūros centre veikia satyrinė-humoro grupė, suaugusių žmonių teatras, nuo 2002 m. čia rengiamas nacionalinis kaimo mėgėjų teatrų festivalis, gyvuoja moterų vokalinis ansamblis, estradinė grupė, šiuolaikinių šokių grupė. Netrūksta ir švenčių: organizuojamos Užgavėnės, Joninės, Jurginės, Kalėdos, jau tradicija yra tapę Motinos dienos paminėjimas, „Vaikystės šventė“, vasaros pabaigos šventė jaunimui.

Partnerio nuotr./Vaikų šventė Panoteriuose
Partnerio nuotr./Vaikų šventė Panoteriuose

ES parama itin svarbi

Prie Panoterių miestelio gyventojų gerovės prisidėjo ir ES parama, gauta pagal 2007–2013 m. KPP priemonės „Pagrindinės paslaugos ir kaimų atnaujinimas kaimo vietovėse“ veiklos sritį „Parama investicijoms į visų rūšių mažos apimties infrastruktūrą“. Miestelio bendruomenė įgyvendino du projektus, kuriems bendra paramos suma siekia daugiau nei 90 tūkst. eurų.

Pirmajam projektui parama gauta 2012 m. Pasinaudojus ja įgyvendintas projektas – P. Vaičiūno gatvės kanalizacinių nuotekų įruošimo darbai. „Šis projektas buvo itin svarbus, nes pagerino miestelio gyventojų gyvenimo kokybę. Atlikus darbus, P. Vaičiūno gatvės nuotekų trasa buvo prijungta prie pagrindinės. Nuo tada tos gatvės gyventojams nebereikia rūpintis nuotekų ištraukimu ir požeminių rezervuarų valymu“, – sako I. Malciuvienė.

2013 m. miestelis gavo paramą ir antrą kartą. Tada buvo įgyvendintas ir antras infrastruktūros projektas. „Panoteriškiai mokyklos salėje visais laikais žaidžia krepšinį, tinklinį, tačiau kilo poreikis aktyviau sportuoti. Be to, 2013-ieji buvo paskelbti sveikatingumo metais, todėl pateikėme paraišką dėl paramos sporto salei įrengti. Už gautas lėšas įsigijome kelis treniruoklius, biliardo ir teniso stalus. Ši parama suteikė galimybę ne tik formuoti gyventojų sveikos gyvensenos įpročius, turėti turiningesnį laisvalaikį, bet ir paskatino gyventojų tarpusavio bendravimą“, – sako seniūnė.

Dar galima teikti paraiškas

Kaip sako I. Malciuvienė, bet kokia parama mažam miesteliui yra svarbi, tad reikėtų išnaudoti visas galimybes.

KPP priemonės „Pagrindinės paslaugos ir kaimų atnaujinimas kaimo vietovėse“ veiklos sritis „Parama investicijoms į visų rūšių mažos apimties infrastruktūrą“ yra įgyvendinama regioninio planavimo būdu. Galimi pareiškėjai ir jų norimi įgyvendinti projektai kaimo vietovių savivaldybių yra planuojami iš anksto. Svarbu atkreipti dėmesį, kad kaimo vietovių savivaldybės, jų įmonės ar įstaigos, norinčios pasinaudoti šia galimybe turėtų suskubti – paraiškos priimamos iki spalio 2 d.

Daugiau informacijos apie šias kokybės sistemas ir pagal jas skiriamą paramą galima rasti Žemės ūkio ministerijos ir Nacionalinės mokėjimo agentūros interneto svetainėse (www.zum.lrv.lt, www.nma.lt).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas