Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kaip išsilaikyti gyvulininkystės sektoriuje

Nuo 2002 m. ūkininkaujantis Gintautas Bendžiūnas neseniai pasinaudojo Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos (KPP) priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritimi „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ ir gavo svarią paramą toliau vystyti veiklą žemės ūkyje.
Gintautas Bendžiūnas prie už paramą įsigyto traktoriaus
Gintautas Bendžiūnas prie už paramą įsigyto traktoriaus / Partnerio nuotr.

35 karvių bandą laikantis vyriškis tvirtina, kad parama jam buvo didelė paskata toliau ūkininkauti net ir žinant, kad pieno ir mėsos supirkimo kainos nėra pačios aukščiausios, o padėtis gyvulininkystės sektoriuje – nekelianti daug optimizmo. Panašiai teigia ir daugiau šalies ūkininkų, jau pasinaudojusių šia ir kitomis Lietuvos kaimo plėtros programos (KPP) skirtomis paramomis.

50 tūkst. eurų paramos gavęs G. Bendžiūnas už šią sumą nusipirko naują traktorių, trąšų barstytuvą bei mėšlo kratytuvą. Ūkininkas teigė, kad šios technikos jam labai reikėjo ir jeigu ne KPP parama, vargu, ar jis būtų visa tai įsigijęs.

„Greičiausiai būčiau pirkęs dalį technikos, nes jos vis tiek reikėjo, tačiau faktas, kad naujos tikrai nebūčiau galėjęs sau leisti. Dabar labai džiaugiuosi gauta parama. Manau, jog tikrai yra didelis skirtumas, kur vairuoti naują automobilį, o kur jau dešimtmetį važinėtą. Taip ir su žemės ūkio technika – dirbti su nauja yra nepalyginamai maloniau ir lengviau“, – džiaugėsi G. Bendžiūnas.

Tai jau ne pirma KPP parama, kuria jis pasinaudojo. 2007-2013 metų laikotarpyje už paramą ūkininkas įsigijo visą šienavimui reikalingą techniką.

„Galbūt daugelį gąsdina įsipareigojimai, ypač tiems, kas verčiasi gyvulininkyste, tačiau jų nereikėtų labai bijoti. Paramos nauda tikrai didelė“, – kitus ūkininkus drąsino G. Bendžiūnas.

Panašiai mąsto ir dar vienas KPP „Investicijų į materialųjį turtą“ priemone pasinaudojęs žemdirbys Kazys Zaveckas. Daugiau nei pusšimtį galvijų laikančio vyriškio ūkis – mišrus. Jis taip pat dirba apie 140 ha žemės, kurioje augina rapsus, kviečius, kvietrugius, žirnius bei kukurūzus.

Nuo 2010 m. ūkininkauti pradėjęs K. Zaveckas perėmė tėvų ūkį ir jį pamažu ėmė plėsti. Dėl šios priežasties KPP parama jam buvo itin svarbi. Praėjusiame paramos laikotarpyje jis pasinaudojo parama, skirta jaunojo ūkininko įsikūrimui, o šiame – jau minėta parama investicijoms į žemės ūkio valdas.

„Šįkart gavau 35 tūkstančius eurų. Už juos pirkau traktorių ir sėjamąją. Ko gero sėjamąją būčiau pirkęs ir be paramos, tačiau traktorių, nors ir labai reikėjo, vargu ar būčiau įsigijęs už savas lėšas. Man gauta parama – labai didelė paskata toliau ūkininkauti. Jei bus galimybės ateityje, tikrai vėl ja mėginsiu pasinaudoti“, – sakė K. Zaveckas.

Seniausiai iš visų pašnekovų ūkininkaujantis Juozas Paužas tai daro jau maždaug 40 metų. Jis taip pat yra vienas iš tų, kurie sėkmingai pasinaudojo 2014 – 2020 m. laikotarpio KPP parama, skirta ūkiui modernizuoti. 90 mėsinių galvijų savo tvartuose laikantis Juozas už gautą paramą pirko įvairios šienavimui skirtos technikos.

„Be paramos būčiau vertęsis sena įranga ir tikrai negalvočiau apie naujos pirkimą. Dabartiniai padargai labai palengvina darbą. Be to, sena technika dažnai genda, daug pinigų „suryja“ jos taisymas. Su nauja viskas paprasčiau, lengviau. Ūkininkai neturėtų bijoti pasinaudoti Lietuvos kaimo plėtros programos 2014-2020 m. parama. Gal iš pradžių ir gąsdina kai kurie laukiantys sunkumai ar būsimi įsipareigojimai, tačiau kai jau pradedi dirbti su nauja technika, viskas iškart pasimiršta“, – teigė J. Paužas.

Šiais metais paraiškos pagal KPP priemonę „Investicijos į žemės ūkio valdas“ bus priimamos gruodžio 3– 31 dienomis, todėl savo ūkius norintys modernizuoti žemdirbiai turėtų mėginti pasinaudoti šia galimybe.

Visą informaciją apie Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 m. programos paramą žemės ūkiui ir kaimui galite rasti čia: www.zum.lt ir www.ismanuskaimas.lt.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas