Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kėdainių rajono ūkyje skinamos pirmosios braškės

Pirmosiomis gegužės dienomis Kėdainių rajono ūkininkai jau skina pirmąsias šiltnamiuose užaugintas braškes. Raudonos, saldžios, didelės ir prisirpusios uogos pamažu krinta į krepšelius ir jau netrukus pasieks prekybos vietas. Už kilogramą pirmųjų lietuviškų braškių bus prašoma 8 eurų.
Braškės
Braškės / 123RF.com nuotr.

Šiemet – vėliau

Kėdainių rajono Kunionių kaimo ūkininkai Sigita ir Nerijus Žilinskai džiaugiasi sulaukę pirmojo šių metų derliaus, tačiau pažymi, kad šiemet derlius vėluoja, lyginant su praėjusiais metais.

„Nėra saulės, sninga, lietus lyja, tai ir braškės nenoksta.

Pernai aš balandžio 23 dieną jau skyniau mamai dovanų, o šiemet gerą savaitę ar net dvi braškės vėluoja“, – paaiškina S.Žilinskienė.

Žmonės nekantrauja

Braškininkai sako, kad žmonės nekantrauja ir labai laukia pirmųjų uogų. Klientų ratas kasmet vis plečiasi, atsiranda daug vadinamųjų savų klientų.

„Dar žiemą žmonės skambino ir klausė, kada bus braškės. Aš vis sakau, kad dar ne, dar palaukite. Dažniausiai skambina savi, kurie žino, kad uogas auginame su didele meile ir rūpesčiu“, – dėsto braškių augintoja.

Žinomi ūkininkai

Kunionių braškių augintojai žinomi visoje šalyje ir stipriai konkuruoja su kitais Lietuvos augintojais. Jau kelintus metus iš eilės jie raudonskruostes uogas sugeba prinokinti patys pirmi visoje šalyje.

Kunioniškių braškės auginamos šiltnamiuose, tad lauko temperatūra turi mažai įtakos.

N.Žilinskas yra tikras užkietėjęs ūkininkas ir darbštuolis. Vyriškis daugelį darbų atlieka savo rankomis. Žilinskai net darbuotojų nesamdo. Kai reikia, padeda ir sūnūs, ir vyresniosios kartos atstovai.

Žinomi užsienyje

7 hektarų ūkį turintys Žilinskai gerai žinomi ne tik Kėdainių krašte, bet ir užsienyje. Ūkininkai augina ne tik didžiulį braškyną, bet ir bambukyną.

Kunionių kaime išauginti ir Danijoje dar paauginti bei išgražėję bambukai kaip dekoratyviniai augalai papuošia namų kiemus Pietų Europos šalyse: Ispanijoje, Italijoje, Prancūzijoje ir net pietinėje Vokietijos dalyje.

Iš pradžių ūkininkai augino vaistažoles, braškių daigus, dekoratyvinius gluosnius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai