Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Klimato kaita pagelbėjo Prancūzijos vyndariams, bet greitai skaudžiai smogs

Nuo 1980 m. klimatinės sąlygos Prancūzijos Šampanės, Burgundijos ir Bordo regionuose smarkiai pakito, o tai padarė didelę įtaką čia auginamų vynuogynų kokybei. Šiuos pokyčius tyrė ir Harvardo universiteto mokslininkai, jie priėjo išvados, kad kol kas Prancūzijos vyndariams klimato kaita išėjo į naudą, tačiau ilguoju laikotarpiu ji jiems bus negailestinga.
Vynuogynas Prancūzijoje
Vynuogynas Prancūzijoje / „Žmonės“/Mariaus Žičiaus nuotr.

Kaip rašo newsru.com, iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad klimato pokyčiai yra nežymūs. Vis dėlto, jau dabar Prancūzijos vyndariai, lyginant su 1980 m., vynuogių derlių nuima dvejomis savaitėmis anksčiau.

Per pastaruosius kelerius metus, vynais garsėjantys Prancūzijos regionai galėjo pasigirti rekordiniu vynuogių derliumi.

Atšilimas kai kuriose Prancūzijos provincijose jaučiamas taip smarkiai, kad net ir įprasti vasariniai lietūs nenumalšina tvyrančių karščių.

Ir nors šiek tiek didesnis karštis ir mažesnė drėgmė teigiamai veikia vynuoges, tačiau jeigu temperatūra tokiais tempais kils ir toliau, tai atneš didelę žalą vynuogių krūmams.

Nors daugelyje šalių vynų gamintojai prie klimato kaitos gana lengvai prisitaiko perkeldami savo verslus į kitus regionus, Prancūzijoje tai padaryti yra gana sunku dėl prancūziškų vynų rūšių ypatumų. Perkėlus vynuogynus į kitus regionus, visiškai kiti cheminiai elementai naujuose dirvožemiuose lemtų tam tikrų specifinių skonių praradimą.

Pavyzdžiui, dėl klimato kaitos ypač sunku adaptuotis burgundiškoms pinot noir ir Bordo regione paplitusioms merlot rūšių vynuogėms

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas