Ekspertai išanalizavo ankstesnius tyrimus, kuriuose buvo naudoti įvairūs metodai, įskaitant modeliavimą, kaip pasėliai reaguos į temperatūros pokyčius pasauliniu ir vietos mastu, istoriniais oro ir derliaus duomenimis pagrįstus statistinius modelius ir dirbtinio laukų šildymo eksperimentus.
Visi šie metodai „rodo, kad kylanti temperatūra greičiausiai padarys neigiamą poveikį kviečių, ryžių ir kukurūzų derliui pasaulyje“, – nurodoma ataskaitoje, paskelbtoje JAV žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“.
„Apytikriai apskaičiuota, kad vidutinei pasaulio temperatūrai pakilus 1 laipsniu pagal Celsijaus skalę, vidutinis kviečių derlius pasaulyje sumažėtų 6 proc.“, – pažymima ataskaitoje.
Ryžių derlius, temperatūrai pakilus 1 laipsniu pagal Celsijaus skalę, sumažėtų 3,2 proc., o kukurūzų derlius – 7,4 proc., nurodoma ataskaitoje.
Kylant temperatūrai, derlius kai kuriose vietovėse greičiausiai padidės, tačiau žvelgiant į visą pasaulį, vyraus derliaus mažėjimo tendencija, kuri rodo, jog būtina imtis priemonių, kurios leistų prisitaikyti prie šylančio klimato ir aprūpinti maistu pasaulio gyventojus, kurių vis daugėja.