Kodėl didieji prekybos centrai neprekiauja žvėriena?

Lietuvoje žvėrienos vartojimo rinka palyginti su Vakarų Europos šalimis yra menka. Nors veikia 5 įmonės, turinčios leidimus tvarkyti žvėrieną, ja didieji prekybos centrai neprekiauja. Trys ketvirtadaliai pagamintos žvėrienos eksportuojama.
Mėsa
Mėsa / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.
Temos: 1 Mėsa

Jei nemedžiojate ar neturite pažįstamų medžiotojų, stirnienos, elnienos ar šernienos galite paragauti kai kuriuose restoranuose. Mat prekybos centruose jos nėra.

Pasak restorano vadovo, vakarais ir savaitgaliais iš užsakomų patiekalų beveik trečdalis – žvėrienos.

„Turim  2–3  tiekėjus. Vieni tiekia elnieną, kiti stirnieną. Ši mėsa specifinė, mūsų žmonės nėra įpratę tiek jos suvartoti, kiek Austrijoje, Vokietijoje suvartojama“, – tikina „Medžiotojų restorano“ direktorius Gintaras Papinigis.

Pernai sumedžiota 30 tūkstančių stirnų, elnių, kitų žvėrių, tačiau medžiotojai nelinkę savo laimikių parduoti supirkėjams.

„Viską sudėjus: šovinius, nario mokestį, mokestį už plotus, medžiotojams neapsimoka priduoti. Lietuvoje po truputį išnyko tas verslas. Kai anksčiau eksportuodavo, būreliai nuveždavo, priduodavo, o dabar labai mažai kas tuo užsiima, – teigia Medžiotojų ir žvejų draugijos pirmininkas Bronius Bradauskas.

Žvėrieną tvarko 5 specializuotos įmonės, dar antra tiek – smulkesnių – iš jos gamina produktus. Dažniausiai į tokias įmones atvežę žvėrienos, medžiotojai pasiima produktus. 

O štai Vokietijos ar Austrijos medžiotojai turi nedideles įmones ir jose apdorotą žvėrieną parduoda.

„Yra numatytos lengvatos Medžiotojų draugijai įsirengti patalpas ir būtent patiems tiekti šviežią skerdieną, neperdirbtą žvėrieną tiesiog į rinką parduoti arba viešojo maitinimo įmonėms. Tačiau tokios patalpos turi būti patvirtintos, įregistruotos, atitikti higienos reikalavimus“, – aiškina Maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos sk. vedėjo pavaduotojas Gintautas Čereška.

Didžiųjų prekybos centrų atstovų teigimu, žvėriena prekiauta prieš kelerius metus, bet ji buvusi brangoka ir ne itin paklausi.

Daugiausiai žvėrienos pernai paruošusios ir beveik viską eksportavusios įmonės vadovas sako, kad galėtų apdoroti ir daugiau žvėrių. Įmonė šiek tiek šios vertingos mėsos tiekia restoranams, o prekybos centrams neparduoda, nes esą šie per pigiai moka. Tad įmonė ketina atidaryti savo parduotuvių.

„Žvėriena – specifinė prekė. Yra planų šiemet atidaryti specializuotas parduotuves. Bandysim nuo Vilniaus pradėti. Jei čia seksis, bus paklausa, vėliau ir kituose didžiuosiuose miestuose turėsim parduotuvių“, – tikisi įmonės „Aukštaitijos žvėriena“ direktorius Tadas Telyčėnas.

Didžiųjų prekybos centrų atstovų teigimu, žvėriena prekiauta prieš kelerius metus, bet ji buvusi brangoka ir ne itin paklausi.

Maisto ir Veterinarijos tarnybos duomenimis, pernai perdirbta 26 tonos žvėrienos, iš jų beveik pusė atsivežta iš Latvijos ir Lenkijos. Trys ketvirtadaliai užšaldytos žvėrienos eksportuota, daugiausiai į Vokietiją ir Prancūziją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Testas.14 klausimų apie Kauną – ar pavyks teisingai atsakyti bent į dešimt?
Reklama
Beveik trečdalis kauniečių planuoja įsigyti būstą: kas svarbiausia renkantis namus?
Reklama
Kelionių ekspertė atskleidė, kodėl šeimoms verta rinktis slidinėjimą kalnuose: priežasčių labai daug
Reklama
Įspūdžiais dalinasi „Teleloto“ Aukso puodo laimėtojai: atsiriekti milijono dalį dar spėsite ir jūs