Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Koks daržovių kelias nuo daržo iki parduotuvės lentynos?

Šviežių daržovių pasirinkimas Lietuvos prekybos centruose yra didžiulis, tačiau ne visi klientai suvokia kiek reikia skirtingų etapų, kad į savo pirkinių krepšelį parduotuvėje būtų galima įsidėti bulvių, agurkų, pomidorų ar kitų šalyje užaugintų daržovių, rašoma prekybos tinklo „Iki“ pranešime spaudai.
Žalios daržovės
Žalios daržovės / Vida Press nuotr.

„Iki“ viešųjų ryšių vadovė Berta Čaikauskaitė tikina, kad daržovių kelias nuo daržo iki pirkėjų krepšelio – ilgas ir spalvingas.

Daržoves tikrina ir laboratorijose

Tai, jog gyventojams parduodamų daržovių kokybę ir ūkių padėtį Lietuvoje reguliariai tikrina Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba, žino daugelis. Tačiau ne visi girdėjo, kad naujo derliaus daržovių kokybę ūkininkai visuomet turi patikrinti ir maisto kokybės laboratorijose.

Pavyzdžiui, lietuviškų bulvių augintojai tiria ne tik bulves, bet ir jų daigus ar dirvožemį, kad būtų tikri, jog daržovėse išlaikytas mitybai tinkamas mineralų kiekis, o pačių bulvių neužpuolė virusinės ir bakterinės infekcijos.

Naujo derliaus daržovių kokybę ūkininkai visuomet turi patikrinti ir maisto kokybės laboratorijose.

Šilutės rajone bulves auginantis ūkininkas Kęstutis Macijauskas pasakoja, kad vien daržovių kokybės tikrinimu augintojai neapsiriboja.

„Net ir daržovių sėklos su laiku sensta, tad užaugintos bulvės gali netekti naudingų mineralų ar skonio. Dėl šios priežasties, kiekvienais metais dalį sėklų atnaujiname ir jas vėl tikriname Valstybinėje augalų apsaugos tarnyboje, kad būtume tikri, jog užaugusios bulvės bus sveikos ir jose bus išlaikytas tinkamas trąšų ir mineralų kiekis“, – pasakoja ūkininkas.

Mineralų ir cheminių medžiagų kiekį tiria ir kitų daržovių – salierų, porų, agurkų, pomidorų ar salotų – augintojai.

B.Čaikauskaitė pasakoja, kad kokybės tikrinimai laboratorijomis nesibaigia: „Prieš pradėdami bendradarbiauti su daržovių augintojais taip pat patikriname visų ūkių higienos ir kokybės sąlygas. Tokiu būdu įsitikiname, kad gauname kokybiškas daržoves. Stengiamės įvertinti paklausą ir nustatyti konkrečius užsakomų daržovių kiekius, kuriuos spėtume sėkmingai išparduoti“.

Į parduotuves iš visos Lietuvos – ir per 24 valandas

Kokybės ir sveikatos reikalavimus atitinkančias daržoves ūkininkai iš visos Lietuvos įprastai veža į prekybos tinklų logistikos centrus – prekybos tinklo „Iki“ atveju daržovės atvežamos į Panevėžį.

„Kiekvieną ankstyvą rytą gauname daržoves iš visos Lietuvos. Pavyzdžiui, mūsų privataus prekės ženklo linijos „IKI ŪKIS“ bulvės yra auginamos Šilutės regione. Švieži salierai ir porai – užauginti Panevėžyje, o Lietuvoje vis populiarėjančios aisbergo salotos dygsta Raseiniuose“, – pasakoja „Iki“ viešųjų ryšių vadovė.

K.Macijauskas priduria, kad prekybos tinklui prireikus daržovių šeštadienio rytą, bulvės pradedamos kasti tik penktadienį: „Iškasę bulves jas nuvalome, patikriname daržovių kokybę ir tik tada pristatome šviežias bulves pačiam prekybos tinklui“.

Prekybos tinklų logistikos centruose patikrinama gautų daržovių kokybė, jos yra atrenkamos pagal dydį ir išvaizdą, o vėliau nuplaunamos. Pavyzdžiui, morkos, burokėliai, kopūstai ar kitos daržovės nuplaunamos vandeniu, o nuo bulvių žemės yra nuvalomos specialiais šepetėliais. Po visų procedūrų daržovės keliauja į parduotuves po visą Lietuvą – neretai šviežiai nuskintos daržovės jas pasiekia ir per parą, ilgiausiai per dvi.

B.Čaikauskaitė atkreipia dėmesį, kad siekiant, jog pirkėjai įsigytų kokybiškas daržoves, parduotuvių darbuotojai jas tikrina ir perrenka kas valandą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas