Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Kredito unijos ir ūkininkai: tris dešimtmečius trunkanti partnerystė

Prieš 30 metų pirmąsias Lietuvoje kredito unijas ėmė steigti ūkininkai, šios finansų įstaigos tuomet kone vienintelės finansavo ūkių veiklą. Ir nors šiandien kredito unijų veikla gerokai platesnė nei tik ūkininkų finansavimas, ūkininkai iki šiol išlieka vienu pagrindinių kredito unijų narių segmentų, ypač regionuose.
Ūkininkavimas
Ūkininkavimas / Shutterstock nuotr.

Unijos jaučia augantį ūkininkų pasitikėjimą

Kasmet vis daugiau Lietuvos ūkininkų pasitiki ir naudojasi „Kreda“ grupės kredito unijų paslaugomis. Pastebima, kad dažniausiai kredito unijose ūkininkai skolinasi ūkio pastatams ir žemės ūkio technikai bei įrangai įsigyti ar atnaujinti, žemės ūkio paskirties žemei pirkti, dėl sunkiai prognozuojamo sezono: gamtos stichijų, nepalankių oro sąlygų bei produkcijos supirkimo kainų pokyčių, kasmet vis aktualesnis tampa apyvartinių lėšų skolinimasis.

„Kreda“ grupei priklausančios kredito unijos šių metų pirmojo pusmečio pabaigai ūkininkams buvo suteikusios daugiau nei 87 mln. eurų paskolų, arba 18 proc. daugiau nei pernai tuo pačiu laikotarpiu. Šis augimas patvirtina, kad ūkininkai vertina mūsų jiems rodomą dėmesį ir teikiamų paslaugų kokybę“, – teigė Jungtinės centrinės kredito unijos „Kreda“ verslo plėtros vadovė Jolita Rėkutė. – Didžiuojamės ir bendradarbiavimu su itin dideliais, žinomais lietuviškais ūkiais, kurių pasitikėjimą užsitarnavome ir refinansuojame jų turimas paskolas, tapdami vieninteliu jų finansų partneriu.“

Lengvatinės paskolos ūkininkams

Jungtinė centrinė kredito unija „Kreda“ pasirašė sutartį su įmone „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA) ir teiks lengvatines paskolas ūkininkams, planuojantiems investicijas į ūkio modernizavimą ir plėtrą pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programą. Kaimo plėtros finansinių priemonių fondo pasidalytos rizikos paskolos, kurias teikia ir „Kreda“ grupės kredito unijos, skirtos užsiimantiems žemės ūkio veikla, žemės ūkio produktų gamyba ar perdirbimu.

Shutterstock nuotr./Ūkininkavimas
Shutterstock nuotr./Ūkininkavimas

Prioritetas skiriamas jauniesiems ūkininkams bei smulkiesiems ūkiams: jų modernizavimui, plėtrai ir ilgalaikiam augimui. Vadovaujantis šia priemone, 75 proc. paskolos daliai taikomos nulinės palūkanos. Šios lengvatinės paskolos leidžia palankesnėmis sąlygomis suteikti finansavimą ūkininkams, kurie planuoja plėsti savo ūkį ar jį modernizuoti, įsigyti žemės ūkio įrangą ar techniką.

Dar viena finansavimo priemonė, kuria „Kreda“ grupės unijos siūlo pasinaudoti smulkiam bei vidutiniam verslui, užsiimančiam pirmine žemės ūkio produktų gamyba – „Portfelinės garantijos 3“.

Ši priemonė ypač aktuali verslui regionuose, kuriam svarbu užtikrinti stabilius pinigų srautus, pakankamas apyvartines lėšas ar investicinių poreikių įgyvendinimą, tačiau neturinčiam pakankamai užstato.

Pasinaudoję portfelinės garantijos priemone verslai gali užtikrinti 80 proc. investicinės paskolos, kredito linijos ar apyvartinio kredito sumos grąžinimą finansų tarpininkui.

Tarp partnerių – pažangūs agrosektoriaus verslai

Kredito unijos su ūkininkais dirba ne tik tiesiogiai, bet kuria jiems pridėtinę vertę ir būdamos patikimais finansiniais tarpininkais kitiems verslams. Vienas tokių pavyzdžių – Raseinių kredito unija, kuri bendradarbiauja su biotechnologijų įmone „Nando“, gaminančia inovatyvius ir efektyvius produktus, skirtus žemės ūkiui.

Raseinių kredito unijos valdybos pirmininkė ir administracijos vadovė Birutė Žiūraitienė džiaugiasi, kad jos vadovaujamos unijos teikiamas finansavimas prisideda prie „Nando“ gaminamų mikrobiologinių produktų, naudojamų žemės ūkyje, plėtros, jų gamybos proceso modernizavimo, tvarių technologijų vystymo, kurie ženkliai efektyvina ir ūkių rezultatus. Tokiu netiesioginiu būdu Raseinių kredito unija taip pat padeda ūkiams, ūkininkams ir žemės ūkio bendrovėms plėtoti žemės ūkio verslus.

Tvarumas yra neatsiejama „Kreda“ unijų grupės verslo dalis, todėl kredito unijos, savo nariams palankiomis sąlygomis teikdamos žaliąsias paskolas, kuria ilgalaikę vertę tiek aplinkai, tiek ir visuomenei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas