Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2022 07 22 /18:25

Kyjivas ir Maskva pasirašė susitarimą dėl Ukrainos uostų atidarymo grūdų eksportui

Kyjivas ir Maskva penktadienį Stambule, tarpininkaujant Turkijai ir JT, pasirašė svarbų susitarimą dėl Ukrainos Juodosios jūros uostų atvėrimo grūdų eksportui.
Sergejus Šoigu Stambule pasirašė susitarimą dėl Ukrainos uostų atblokavimo
Sergejus Šoigu Stambule pasirašė susitarimą dėl Ukrainos uostų atblokavimo / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Turkijos, JT ir Ukrainos atstovų pasirašytą iniciatyvą turės patvirtinti ministrų kabinetas. Tą patį dokumentą atskirai pasirašė Turkijos, JT ir Rusijos atstovai. Ukrainą susitikime atstovavo infrastruktūros ministras Oleksandras Kubrakovas, Rusija į Stambulą atsiuntė gynybos ministrą Sergejų Šoigu.

Kaip rašo „Ukrainska Pravda“, susitarime numatyta, kad Odesos, Čornomorsko ir Južnyj uostų kontrolė visiškai priklauso Ukrainos pusei. Šiuose uostuose neleidžiama stovėti jokiems kitiems laivams, išskyrus tuos, kurie eksportuoja grūdus, susijusius maisto produktus ir grūdų produktus.

Dokumente nenumatyta jokių sankcijų Rusijai sušvelninimo. Jame taip pat nenumatyta jokia Rusijos laivų vykdoma Ukrainos laivų transporto priežiūra.

Ukrainos infrastruktūros ministras O.Kubrakovas Stambule pasirašytą susitarimą dėl grūdų apibūdino kaip „didelę paramą Ukrainos ekonomikai“.

Savo „Facebook“ žinutėje, paskelbtoje praėjus kelioms minutėms po susitarimo pasirašymo, O.Kubrakovas patvirtino susitarimo detales, kurias anksčiau išdėstė aukštas JT pareigūnas.

Bus įsteigtas Jungtinis koordinavimo centras, o „Turkija iš visų šalių atstovų sudarys tikrinimo grupes, kurios užtikrins krovinių ir darbuotojų, vykstančių į Ukrainos uostus arba išvykstančių iš jų, tikrinimą. Patikrinimas išimties tvarka bus vykdomas uostuose“, – sakė jis.

„Ukrainos uostų kontrolė visiškai lieka Ukrainos pusei“, – pridūrė jis, sakydamas, kad susitarimas taikomas tik laivams, eksportuojantiems grūdus ir susijusius maisto produktus.

„Dokumentas galioja 120 dienų nuo pasirašymo dienos ir gali būti pratęstas tokiam pačiam laikotarpiui, nebent viena iš šalių paskelbtų apie ketinimą jį nutraukti“, – pažymėjo A.Kubrakovas.

Jis sakė, kad susitarimas taip pat paskatins Ukrainos ūkininkus sėti kitais metais.

„Šis sandoris suteikia mums galimybių, tačiau mes nenustojame dirbti kurdami alternatyvius logistikos maršrutus ir esame pasirengę bet kokiam scenarijui“, – sakė jis.

M.Podoliakas: nepasirašome jokių dokumentų su Rusija

Kiek anksčiau penktadienį Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo patarėjas Mychailo Podoliakas atskleidė Stambulo susitarimo dėl Ukrainos grūdų eksporto detales.

„Dėl Stambulo susitarimo „dėl Ukrainos grūdų eksporto“. Preliminariai. Ukraina nepasirašo jokių dokumentų su Rusija. Mes pasirašome sutartį su Turkija ir JT ir prisiimame įsipareigojimus. Rusija pasirašo veidrodinį susitarimą su Turkija ir JT “, – prieš dokumento pasirašymą pasakojo jis.

Be to, anot M.Podoliako, nebus vykdoma transporto palyda Rusijos laivais ir Rusijos atstovų buvimo Ukrainos uostuose, visi laivų patikrinimai, esant tokiam poreikiui, bus atliekami jungtinėmis grupėmis Turkijos vandenyse.

„Provokacijų atveju nedelsiant karinis atsakas“, – pridūrė jis.

Pasak M.Podoliako, bet kokios būtinos krovininių laivų inspekcijos „bus atliekamos jungtinių grupių“ Turkijos vandenyse.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Į Rusijos laivą kraunami Ukrainos grūdai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Į Rusijos laivą kraunami Ukrainos grūdai

Ukrainiečių delegacija penktadienį atvyko į Stambulą pasirašyti sutarties, turinčios atblokuoti milijonus tonų grūdų, įstrigusių Ukrainos uostuose nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną.

„Šalies delegacija, vadovaujama Ukrainos infrastruktūros ministro Oleksandro Kubrakovo, atvyko į Stambulą derybų, kad būtų išspręstas grūdų klausimas“, – per platformą „Telegram“ parašė Ukrainos infrastruktūros ministerija.

Taip pat buvo paskelbta nuotrauka, kurioje ukrainiečių delegatai matyti susitinkantys su JT vadovu Antonio Guterresu.

„Generalinis sekretorius dar kartą išreiškė palaikymą Ukrainos uostų atblokavimui ir patikino, jog Jungtinėms Tautoms saugumas yra neginčijamas prioritetas“, – nurodė ministerija.

Kremlius: „labai svarbu“ atblokuoti grūdų eksportą iš Ukrainos

Kremlius penktadienį, dar prieš pasirašant šį svarbų dokumentą, sakė, jog „labai svarbu“ atblokuoti grūdų eksportą iš Ukrainos.

„Labai svarbu atblokuoti trąšų, maisto produktų ir grūdų tiekimą pasaulio rinkoms“, – reporteriams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Ukrainos grūdų kiekis gana mažas, bet vis tiek labai svarbu, kad šie grūdai patektų į pasaulio rinkas“, – pridūrė jis.

Šią savaitę lankydamasis Teherane Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sakė, kad Vakarai privalo panaikinti Rusijos grūdų eksporto suvaržymus, jei nori, kad Maskva palengvintų Ukrainos grūdų eksportą.

Rusijos karinė invazija Ukrainoje trukdo išgabenti iš vienos didžiausių eksportuotojų kviečius ir kitus grūdus, tad baiminamasi, kad visame pasaulyje gali pradėti trūksti maisto.

Iki 25 mln. kviečių ir kitų javų šiuo metu yra įstrigę Ukrainos uostuose, užblokuotuose Rusijos karo laivų ir Kyjivo įrengtų minų laukų, turinčių apsaugoti nuo potencialaus Maskvos amfibinio puolimo.

Eksporto blokada lėmė didelį pasaulinį maisto brangimą ir kurstė nuogąstavimus dėl galinčio kilti bado, ypač neturtingiausiose šalyse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?