Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Labai smulkių ūkių laukia palankios paramos galimybės, prioritetas – partnerystei

Labai smulkūs ūkiai – svarbus, bet jautrus verslo segmentas. Šiam sektoriui pagalba yra itin reikšminga, nes konkuruoti su vidutiniais ar dideliais verslais šie ūkiai negali, todėl svarbu juos palaikyti ir skatinti jų pačių partnerystes.
Žemės ūkis
Žemės ūkis / 123RF.com nuotr.

Būtent šiam tikslui skirta Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano priemonė „Labai smulkių ūkių plėtra (2024m.)“. Prašymų teikimas finansavimui pagal šią priemonę gauti prasidės nuo spalio 7 d., ir tęsis iki lapkričio 29 d. Daugiau informacijos norintiems teikti pašymus čia.

Žemės Ūkio Ministerijos (ŽŪM) ES reikalų ir paramos politikos departamento Paramos verslui skyriaus vyriausiasis specialistas Žilvinas Jasiulevičius tikina, kad vertinant pagal praėjusį paraiškų teikimo etapą, vykusį 2023 m. gale, matyti, kad ši priemonė ūkininkams reikalinga ir naudinga, mat paraiškose prašoma paramos suma gerokai viršijo kvietimo biudžetą. O naujajam paraiškų etapui bus skirta 3 432 977 Eur. Koks paramos tikslas?

Anot ŽŪM specialisto, šios priemonės siekis – paskatinti labai smulkių ūkių augimą ir plėtros potencialą, bendrų investicijų naudojimą, tokiu būdu palengvinant labai smulkių ūkių gebėjimą konkuruoti ir su didesniais verslais.

O naujajam paraiškų etapui bus skirta 3 432 977 Eur.

Taip pat, šia priemone skatinimas ūkių modernizavimas, inovacijos, kurios naudingos tpačiam verslui ir yra vienas iš šalies prioritetų. Taigi, pabrėžė Ž. Jasiulevičius, tiek už partnerystę, tiek už projekto inovacijas, skiriami atrankos balai, kurie suteikia daugiau galimybių gauti paramą.

Atrankos balai taip pat skiriami pareiškėjams, vykdantiems ekologinės produkcijos gamybą, gamybą pagal nacionalinės žemės ūkio ir maisto kokybės sistemos (NKP) reikalavimus, vykdantiems savo ūkyje pagamintų ir (arba) užaugintų žemės ūkio produktų perdirbimą, mišrios specializacijos ūkiams.

Kam skirta?

Dažniausiai, kaip minėjo Ž. Jasiulevčius, kas matyti iš praėjusio etapo paraiškų, ši priemonė naudojama ūkių modernizavimui – traktorių, įvairios žemės ūkio technikos ir įrangos įsigijimui bei atnaujinimui. Priemonės tikslas – remti labai smulkių ūkių didesnės pridėtinės vertės žemės ūkio produktų kūrimą, prisidėti prie inovacijų, naujų technologijų diegimo, ūkių skaitmenizacijos ir tvarumo.

Paramos pagal minėtą priemonę, anot ŽŪM atstovo, gali kreiptis įvairių žemės ūkio sektorių labai smulkūs ūkininkai – gyvulininkystės, augalininkystės, sodininkystės, uogininkystės ar daržininkystės, jų veikla gali būti susijusi tiek su gamyba, tiek su perdirbimu. „Kas gali kreiptis pagal šią priemonę? Tai ir ūkininkai, t. y. fiziniai asmenys, registravę ūkininko ūkį ar žemės ūkio valdą, taip pat ir juridiniai asmenys, įregistravę valdą, be abejo – ir pripažinti žemės ūkio kooperatyvai“, – apie pareiškėjus kalbėjo Ž. Jasiulevičius.

ŽŪM atstovas atkreipė dėmesį, kad itin svarbus šios priemonės kriterijus – žemės ūkio valdos ekonominis dydis. Minėtos paramos gali tikėtis ūkininkai, kurių žemės ūkio valdos ekonominis dydis (VED) yra nuo 4 000 iki 16 000 Eur. Kai paraišką teikia vienas žemės ūkio subjektas, VED reikalavimas yra nuo 8 000 Eur.

Mes labai skatiname juos kooperuotis – projektus įgyvendinti kartu.

„Dar vienas labai svarbus dalykas – būtent šia priemone ypač skatinama partnerystė, kadangi ūkiai yra labai smulkūs ir konkuruoti bei išgyventi bendroje rinkoje jiems sudėtinga. Mes labai skatiname juos kooperuotis – projektus įgyvendinti kartu. Už tai priemonė numato papildomų paskatų – pirmiausia yra skiriama didesnė paramos suma, antra – suteikiami atrankos balai“, – svarbius akcentus dėliojo specialistas.

Paramos dydis pagal šią priemonę vienam ūkiui gali siekti iki 25 tūkst. Eur, bet jei projektas įgyvendinamas kartu su vienu partneriu, parama padidėja iki 50 tūkst. Eur. Atitinkamai, jei su dviem partneriais – iki 75 tūkst. Eur, ir jei projektas įgyvendinamas su trimis ar daugiau partnerių, parama gali siekti net iki 100 tūkst. Eur.

Svarbu atkreipti dėmesį ir į tai, kad šios priemonės intensyvumas siekia net 85 proc. nuo tinkamų finansuoti išlaidų, taigi paramos sąlygos, anot Ž. Jasiulevičiaus, tikrai yra palankios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas