Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuva rinks geriausią melžėją

Melžėja. Išgirdus šį žodį vaizduotė mums tikriausiai nupiešia kaimo moterį, kuri ankstyvą rytą skuba prie karvių. Tačiau laikai keičiasi, keičiasi ir melžėjos įvaizdis. Šiandien ūkiuose yra įrengtos pažangiausios technologijos, kurioms įvaldyti reikia ne mažiau žinių, nei perprasti naujausią išmaniojo telefono ar kompiuterio modelį. Negalima pamiršti ir to, kad melžėjos profesija yra labai atsakinga. Juk nuo jos priklauso ne tik pieno kokybė ir primilžis, bet ir ekonominiai rodikliai. Atėjus rudeniui išsiaiškinsime, kas yra geriausia šios profesijos atstovė.
Melžimas
Melžimas / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Šiemet tradicinis konkursas „Geriausi melžėjai“ vyks jau keturioliktą kartą. Varžytuvių turai vyks rajonuose, o baigiamoji šventė – spalio 17 d. Sidabrave, Radviliškio rajone.

Šiandien ūkiuose yra įdiegta patogi ir pažangi melžimo įranga, tačiau be patikimo ir profesionalaus žmogaus vargu ar galima būtų tikėtis gerų rezultatų. Melžėja turi ne tik gerai žinoti, kaip veikia melžimo įranga, bet ir išmanyti karvių fiziologiją, jausti gyvulių reakciją, nuotaiką. Juk ji yra tarsi tarpininkė tarp karvės ir įrangos ir tik nuo jos profesionalumo priklauso primelžiamo pieno kiekis ir kokybė.

Planuojama, kad šiais metais konkursas „Geriausi melžėjai“ vyks 10 rajonų ir tikimasi sulaukti apie 70 dalyvių. Aktyviausiai šiose varžybose dalyvauja moterys, jų yra daugiau nei 90 proc., tačiau savo gebėjimus neretai pasiryžta parodyti ir vyrai, jų kiekvienais metais sulaukiama apie 4–5.

Praeitais metais geriausią rezultatą parodė ūkininkė Alina Butkevičienė iš Kretingos rajono, ji surinko 142,65 balo.

„Geriausių melžėjų“ konkursą organizuoja Žemės ūkio ministerija, Lietuvos veterinarijos akademijos Josifo Taco melžimo mokymo centras, Žemės ūkio rūmai bei Švietimo ir mokslo ministerija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas