Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Lietuviškų daržovių eksportą stabdo saugyklų stoka

Nors šiemet Lietuvos ūkininkai galėtų eksportuoti didžiulius bulvių ir morkų kiekius, tačiau pardavimai užsienyje nebus tokie dideli, kokia yra paklausa – trūksta saugyklų ir vienybės.
Daržovės
Daržovės / Justo Grigaravičius/15min.lt nuotr.

Pavieniai stambūs ūkiai ir perpardavinėtojai sugeba vežti derlių į Rytus ir Vakarus, o mažesni žemdirbiai niekaip nesugeba susivienyti ir pirkėjams bendromis jėgomis patiekti didesnių kiekių, pirmadienį rašo „Verslo žinios“.

Kita bėda – šalyje trūksta saugyklų, kuriose derlius būtų saugomas iki pavasario ir taip užtikrinamas stabilus pardavimas ne sezono metu – perpardavinėtojai į infrastruktūrą investuoti nenori, nes paklausa užsienyje svyruoja.

„Naujų modernių saugyklų pastatoma kiekvienais metais. Įvertinus bendrą talpą specializuotuose daržininkystės ūkiuose jų dabar jų užtektų vidaus rinkai. Tačiau analizuojant atskirų ūkių bei produkcijos eksportui poreikius, sandėlių dar trūksta“, – sako Lietuvos daržovių augintojų asociacijos (LDAA) direktorė Zofija Cironkienė.

Norint kad ir kitos daržovės iki naujo derliaus išsilaikytų kaip šviežios, LDAA duomenimis, asociacijos nariams, neauginantiems bulvių, reikėtų apie 35 tūkst. tonų produkcijos šaldymo saugyklų, o norint padidinti eksporto apimtis – dar apie 10 tūkst. tonų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas