Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Medunešio pabaiga: Panevėžio bitininkai sako, kad sezonas buvo vidutinis

Vėsus pavasaris ir dalis vasaros bitininkams buvo įvarę baimės. Tačiau dabar, besidairydami po avilius, bitininkai džiaugiasi gan neblogu medunešiu. Vieniems derlius buvo gausesnis, kitiems – ne toks gausus. Vis dėlto visi tvirtina, kad medaus bus.
Vaidas Arbutavičius
Vaidas Arbutavičius / Rimvydo Ančerevičiaus nuotr.

Susidarė spiečiai

Besibaigiantis medunešis leidžia pasidalyti ir viso sezono rezultatais. Panevėžio bitininkų draugijos pirmininkas Vaidas Arbutavičius pasakojo, jog sezonas prasidėjo šaltą pavasarį.

„Kelios pirmosios dienos buvo šiltos, tad pavasarinio medaus šiek tiek gauta. Tuomet stojo šaltesni orai, jie laikėsi gana ilgai. Tik gegužės pabaigoje buvo palankios dienos medui rinkti. Blogiausia šaltų orų pasekmė, jog truputį atsinešusios medaus, bičių šeimos ėmė sparčiai stiprėti, o kai stojo šaltukas, neturėjo darbo, pakilo noras spiestis, todėl Lietuvos, įskaitant Panevėžio krašto, bitininkai susidūrė su problema – dideliu bičių spietimu. Tai yra nuostolis, nes spiečiai išsineša medų, šeimos susilpnėja“, – dėstė bitininkas.

Rimvydo Ančerevičiaus nuotr./Avilys
Rimvydo Ančerevičiaus nuotr./Avilys

Jis paaiškino, jog spiečius susidaro, kuomet bičių šeimai avilyje tampa per ankšta, jos nebeturi pakankamai darbo, užsiaugina antrą motinėlę ir tuomet pusė bičių išskrenda ieškoti naujų namų. „Tai natūralus reiškinys, tačiau bitininkui – nuostolis. Todėl, jei taip nutiko daugelyje avilių, tai reiškia, jog bitininkas tais metais gaus mažiau medaus“, – sakė V.Arbutavičius.

Daugiausia – rapsų medaus

Bičiulio tikinimu, daugiausia šiemet surinkta rapsų medaus.

„Pavasarį buvo surinkta šiek tiek pavasarinio medaus. Tuomet birželio pradžioje susidarė puikios sąlygos rinkti rapsų medų, todėl jo pririnkta išties nemažai. Tačiau rapsų medus – ne visų mylimas. Kiek žmonių, tiek nuomonių. Na, taip pat buvo pievų, liepų medaus. O dabar paskutinieji bičių darbeliai vyksta grikių ir viržių laukuose“, – kalbėjo panevėžietis.

„Birželis ir liepa nelepino karštais orais, o štai rugpjūtį, nors ir karšta, jau nebėra tiek žiedų. Likę grikiai, viržiai, tačiau pastarųjų Panevėžio rajone nedaug. Aš pats avilius vežiau į tolimesnius rajonus, į grikių laukus, kad pavyktų bent kiek surinkti šio medaus“, – atviravo V.Arbutavičius.

Grikiai – įnoringas augalas, nes jam reikia ir drėgmės, ir šilumos. Jei trūksta bent vieno iš jų, grikis medaus neduoda. „Kartais viename lauke bitininkas gauna daug medaus iš grikių, o kitas kitame lauke negauna nieko, todėl tai – loterija. Pasikalbėjęs su kitais bitininkais sužinojau, kad vieni gavo daug grikių medaus, o kiti beveik nieko“, – pasakojo bičiulis.

Tie bitininkai, kurie grikių medaus nerinko, jau ruošia bites žiemai. „Apibendrindamas galėčiau teigti, kad sezonas nebuvo labai palankus, tačiau derliaus – būta, todėl manau, kad sezonas – vidutinis. Pabrėžiu, kad spietimas buvo stiprus, todėl jis pakenkė nemažai bitininkų“, – teigė jis.

Rimvydo Ančerevičiaus nuotr./Vaidas Arbutavičius
Rimvydo Ančerevičiaus nuotr./Vaidas Arbutavičius

Kainos

Pasiteiravus apie medaus kainas, Panevėžio bitininkų draugijos pirmininkas akcentavo, jog nors aplink viskas brangsta, medaus brangimas – nežymus.

„Pavasarinio medaus kaina pačioje sezono pradžioje buvo kiek pakilusi, nes tai – pirmasis, šviežias medus. Tačiau vėliau ji normalizavosi ir susilygino su pernykštėmis kainomis. Kai kur medus pabrango nebent vienu euru už kilogramą. Mačiau, kad turguje kainos siekia 5–6 eurus. Kituose rajonuose medus šiek tiek brangesnis. Aišku, galima rasti ir pigesnio medaus, jei ieškosite skelbimuose. Tačiau visoje Lietuvoje kainos vidurkis 5–7 eurai“, – dalijosi bitininkas.

Kainoms didžiausią įtaką daro urminė medaus kaina. Ją nustato ne Lietuva, o pasaulis, todėl jei urminė kaina yra vienokia, tai remdamiesi ja, bitininkai šiek tiek brangiau parduoda mažmeną. „Kitas svarbus aspektas – pačių bitininkų prekybiniai sugebėjimai. Yra tokių bitininkų, kurie sugeba parduoti brangiai ir visą derlių. Taip pat yra tokių, kurie ir pigiau nesugeba parduoti. Tai – marketinginiai sugebėjimai“ – sakė V.Arbutavičius.

Jo teigimu, dabar yra tinkamiausias metas pradėti siūlyti medų, nes jau prasidėjo medaus paieškos. „Kai kurie bitininkai turėtų skirti daugiau laiko ir lėšų bičių produktų populiarinimui.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas