Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Ministerija tiesia ranką žemdirbiams: kviečia pasinaudoti parama investicijoms į žemės ūkio valdas

Valstybės parama kuriant konkurencingą, gyvybingą, kokybišką ir modernų žemės ūkio sektorių itin reikšminga. Žemdirbiai pripažįsta, kad prie sėkmingos veiklos labai prisideda platus Lietuvos kaimo plėtros 2014-2020 m. programos (KPP) priemonių pasirinkimas. Dideliu populiarumu išsiskiria šiuo metu taikomos KPP priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritis „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“. Ką vertėtų žinoti?
Žemės ūkis
Žemės ūkis / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Anot Žemės ūkio ministerijos (ŽŪM) 2-ojo Europos Sąjungos paramos skyriaus vyriausiosios specialistės Mildos Jusienės, ši veiklos sritis skirta žemės ūkio veiklą vykdantiems subjektams, kurie atitinka nustatytas sąlygas ir reikalavimus gauti paramą. Pasak jos, paramos lėšos padeda didinti ūkių gyvybingumą ir konkurencingumą, skatina ir sudaro sąlygas diegti inovatyvias, naujausias technologijas.

Paramos žemės ūkio sektoriui reikalingumą liudija itin didelis susidomėjimas. M.Jusienė paaiškino, kad 2014-2020 m. KPP priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritis „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ yra viena iš populiariausių paramos formų.

„Paramos gavėjais patvirtinti 4 865 pareiškėjai, kuriems numatyta skirti 375,8 mln. eurų paramos lėšų, o išmokėta jau 316 mln. eurų, kitaip tariant, pareiškėjus jau pasiekė 72 proc. nuo veiklos sričiai 2014-2020 m. laikotarpiui skirtų lėšų“, — paaiškino ji.

Alvydo Januševičiaus nuotr./Žemės ūkis
Alvydo Januševičiaus nuotr./Žemės ūkis

Finansinė parama itin svarbi žemės ūkio subjektams, investuojantiems į naujos žemės ūkio technikos ir įrangos įsigijimą, naujų gamybinių pastatų ir statinių statybą, esamų rekonstravimą ar kapitalinį remontą, tvarkantiems infrastruktūrą žemės ūkio valdoje, įsigyjant naujus technologinius įrengimus.

Nuo lapkričio 2 d. iki gruodžio 18 d. žemės ūkio subjektai šiemet jau antrą kartą bus kviečiami pasinaudoti KPP 2014-2020 m. priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritimi „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“. Pagrindinis jos tikslas — modernizuoti ir restruktūrizuoti ūkio materialinės–techninės bazės potencialą, didinti ūkininkų pajamas iš žemės ūkio ir su juo susijusios veiklos, skatinti didesnės pridėtinės vertės žemės ūkio produktų gamybą, skatinti atsinaujinančių energijos išteklių, šalutinių produktų, atliekų ir kitų nemaistinių žaliavų tiekimą ir naudojimą bioekonomikos tikslais.

Jeigu paraiška pateikta dėl paramos daržininkystei, tai visos investicijos turi būti būtinos daržininkystės veiklai vykdyti.

Tarp remiamų veiklų — žemės ūkio produktų gamyba; prekinių žemės ūkio produktų, pagamintų/išaugintų valdoje, apdorojimas: rūšiavimas, pakavimas, surinkimas ir t. t.; taip pat perdirbimas ir tiekimas rinkai arba pripažinto žemės ūkio kooperatyvo iš savo narių jų valdose pagamintų ar išaugintų žemės ūkio produktų supirkimas ir realizavimas, supirktų iš savo narių jų valdose pagamintų ar išaugintų žemės ūkio produktų perdirbimas ir iš jų pagamintų maisto ir ne maisto produktų realizavimas.

ŽŪM nurodo, kad projekte numatytos investicijos turi būti skirtos žemės ūkio sektoriui, kuriam remti pateikta paraiška ir negali būti naudojamos kitai pareiškėjo vykdomai žemės ūkio šakai. Paprastai kalbant, jeigu paraiška pateikta dėl paramos daržininkystei, tai visos investicijos turi būti būtinos daržininkystės veiklai vykdyti. Be to, investicijos turi būti realiai suplanuotos, pagrįstos, atitinkančios pareiškėjo ūkio gamybinį potencialą.

Daugiau informacijos apie KPP 2014-2020 m. priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklos sritį „Parama investicijoms į žemės ūkio valdas“ — ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas