Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Verslininkai: mėlynių miškuose daug, bet jų rinkėjų trūksta

Keliaujantys į užmiestį jau pastebėjo pakelėse mėlynes pardavinėjančius prekeivius. LRT.lt kalbinti pašnekovai tikina, jog šįmet jos užderėjo itin anksti ir jų turėtų užtekti visiems norintiems. „Miškuose mėlynių yra, bet turime kitą bėdą – nėra kam jų rinkti“, – pastebi Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas Virginijus Varanavičius.
Mėlynės
Mėlynės / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kaip teigia V. Varanavičius, mėlynių sezonas prasidėjo nuo praėjusios savaitės vidurio. Kol kas dar ne pikas, tačiau norintiems išsivirti uogienės šiemet mėlynių turėtų netrūkti.

„Mėlynių derlius geras, vidutinis. Miške jų kaip ir yra, bet turime kitą bėdą – nėra kam jų rinkti. Jaunimas į mišką uogauti neina, mieliau renkasi kitus darbus. Uogavimas yra gana sunki veikla. Kaimai tuštėja, senųjų uogautojų mažėja, o miestietį priversti uogauti nelengva. Jau galime kalbėti apie rinkėjų stygių. Prognozuoju, kad šiemet mėlynių miške liks daug“, – LRT.lt apibendrino V. Varanavičius.

Gamtininkas Selemonas Paltanavičius pastebi, kad stambesnių mėlynių dabar galima ieškoti žemesnėse vietose, prie raistų. Tuo metu pušynuose, kur augalams trūko drėgmės, jos ne tokios didelės.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Avietės ir Melynės
Luko Balandžio / 15min nuotr./Avietės ir Melynės

„Mėlynės, skirtingai nei kitos uogos, prinokusios nenukrinta ir laikosi ant kotelio. Mes visuomet bene labiausiai laukiame šių uogų, bet gamtoje esame ne vieninteliai mėlynių rinkėjai – šiomis uogomis minta strazdai, kėkštai, kiti miško paukščiai. Net kiaunės ir lapės ragauja šias uogas. Visa tai – pirmiausia gamtos vaikams, o tik paskui – mums“, – aiškino S. Paltanavičius.

Gamtininkas sutinka su V. Varanavičiumi, kad nemažai mėlynių liks nenuskintų, ir tai esą galima palyginti su spanguoliavimu: „Tendencijos yra panašios, kaip ir spanguoliaujant. Kadaise į saugomas pelkes – Čepkelių, Žuvinto rezervatą – braudavosi tūkstančiai žmonių, nors uždrausta. Čepkeliuose įvedus leidimų sistemą vietos žmonėms, būdavo 1–1,5 tūkst. uogautojų, o vėliau jų vis mažėjo ir liko gal apie 200. Vyresni žmonės jau tiesiog neturi tiek sveikatos, nes eiti į pelkę reikia jėgų. Tuo metu jaunimas tiesiog nemato prasmės tiek praleisti savo laiko [renkant uogas], nors kartais to laiko ir turi“, – LRT.lt kalbėjo gamtininkas.

Kaip atpažinti šukomis rinktas mėlynes

Pirmosios sunokusios mėlynės miestų turguose kainuoja apie 3 eurus už kilogramą. Supirkėjai praėjusių metų liepą už kilogramą mokėjo 1,5–1,8 eurus.

Lietuvos miško grybų ir uogų verslininkų asociacijos vadovas V.Varanavičius teigia, kad supirkimo kainos priklauso ir nuo uogų kokybės.

„Kainos priklauso ir nuo to, ar uogos valytos, ar ne. Kai atsiranda lapų, šiukšlių, kaina keliais centais gali skirtis. Turguje stengiamasi parduoti švarias mėlynes, kad būtų kuo mažiau lapelių ir žmogus nupirktų. Mes už vieną kilogramą, bet ne litrą, mokame 1,2 euro, o turguje už vieną litrą prašo 2,5–3 eurų. Pažiūrėkite, koks milžiniškas kainų skirtumas. Manau, turguje kainos yra gerokai užkeltos“, – mano V.Varanavičius.

Jo teigimu, superkant uogas prašoma, kad jos būtų kuo švaresnės, tačiau, vis mažėjant uogautojų, menksta ir reikalavimai. „Keletą metų derlius buvo prastas, o šiemet jis yra geras. Norėtųsi, kad žmonės rinktų uogas ir užsidirbtų pinigų, bet trūksta uogų rinkėjų“, – LRT.lt kalbėjo V.Varanavičius.

Savo ruožtu gamtininkas S.Paltanavičius teigia, jog nesunku atskirti, kurios uogos rinktos rankomis, o kurios – šukomis.

„Šukomis rinktose uogose pasitaiko nemažai lapelių, kotelių. Be to, būna labai daug sutrintų uogų. Kai mėlynės renkamos rankomis, jos nesutrinamos, nes tai – gana stambi uoga. Taigi šukomis rinktų uogų vaizdas yra prastas. Visi turi žinoti, kad toks uogavimo būdas Lietuvoje yra uždraustas ir už tai griežtai baudžiama.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekyba miško gėrybėmis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Prekyba miško gėrybėmis

Mes net negalvojame, kad tai būtų galima įteisinti, nes vėliau toje vietoje uogų galima net neieškoti. Teko matyti plotų Labanoro girioje, kur uogos buvo rinktos šukomis. Važiuojant pro ten po dvejų metų, uogų dar nebūdavo“, – prisimena S.Paltanavičius.

Kaip teigia V.Varanavičius, mėlynių derlius turėtų tęstis apie mėnesį. Šiuo metu pradėjo nokti laukinės avietės – palankiausias metas jas rinkti yra nuo liepos vidurio iki rugpjūčio vidurio. Tuo metu bruknės prinoksta vėliau – jas galima rinkti nuo rugpjūčio 1-osios, o spanguoles – nuo rugsėjo 1-osios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas