Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nesąžiningiems kiaulių augintojams – sankcijos

Kovojant su afrikiniu kiaulių maru (AKM) labai svarbu yra gyventojų ir kiaulių laikytojų sąmoningumas – nuo to nemažai priklauso, ar pavyks šalyje suvaldyti šį gyvūnų ligos plitimą. Nesąžiningiems ir ignoruojantiems reikalavimus kiaulių augintojams taikomos ir sankcijos – jos gali skaudžiai trenkti per kišenę.
Kiaulių maras
Kiaulių maras / BFL nuotr.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) Skubios veiklos skyriaus l. e. p. vedėjo Pauliaus Bušausko, kiaulių laikytojų sąmoningumas sustiprėję tiesiogiai pajutus grėsmę.

„Grėsmei artėjant, auga ir gyventojų sąmoningumas – suvokiama, kad virusas nėra tik žinių reportažų tema. Pavyzdžiui, Trakų rajone aptikus virusą, išaugo žmonių aktyvumas besidomint ir imantis priemonių prieš AKM plitimą“, - pasakoja specialistas.

Anot jo, tikslas yra šviesti, o ne bausti kiaulių laikytojus. Tačiau pasitaiko ir piktybinių atvejų, kuomet taikomos nuobaudos – tam tarnyba turi visas priemones.

Nuobaudos už neregistravimą

Kiaulių augintojai turi užregistruoti, kur laikomos kiaulės. Registruojant bandą pirmą kartą reikia kreiptis į teritorinę VMVT tarnybą arba savivaldybės žemės ūkio specialistus, privačius veterinarijos gydytojus. Jei kiaulių laikymo vieta jau užregistruota, tada pakartotinė registracija turi vykti kartą į ketvirtį – kreiptis reikia ten pat.

Jei piktybiškai nesilaikoma minėtų reikalavimų, tuomet kiaulių laikytojams gresia sankcijos, kurios numatytos Administracinių teisės pažeidimų kodekse (ATPK). Pažeidėjams gresia įspėjimas arba bauda nuo 29 iki 290 eurų. Jei asmuo jau baustas administracine nuobauda už nustatytus pažeidimus – bauda siekia nuo 58 iki 579 eurų.

Nuobaudos už kiaulių laikymą lauke

Kiaules laikyti leidžiama tik pilnai biologinio saugumo reikalavimus įgyvendinančiuose ūkiuose. Taip pat draudžiama kiaules laikyti lauke.

Gavus informaciją, pranešimus ar skundus iš gyventojų apie ūkininkus nesilaikančius nurodymų, atliekamas patikrinimas ir, užfiksavus neatitikimus, ūkininkai gali būti baudžiami. Tokiu atveju apsiribojama įspėjimu arba skiriama nuo 29 iki 116 eurų bauda. Jei ūkininkas piktybiškai nesilaiko reikalavimų ir jau bent kartą yra baustas, tada jam bauda išauga iki 290-579 eurų. Be to gali būti priimtas sprendimas dėl gyvūnų konfiskavimo.

10 tūkst. eurų – už ligos slėpimą

Įtarus ligą, ar radus nugaišusias kiaules, būtina apie tai informuoti privatų veterinarijos gydytoją bei teritorinę VMVT tarnybą. Nuslėpus ar nepranešus apie ligos įtarimą ar gaišusius gyvūnus, laikytojai sulaukia finansinių nuobaudų – bauda gali siekti iki 116 eurų. Pakartotinė bauda siekia 290 iki 579 eurų. Be to, iš ligą slėpusio laikytojo gali būti priteista atlyginti AKM židinio likvidavimo kaštus, kurie gali siekti iki 10 tūkst. eurų.

Laikytojams, kurie nesilaiko biologinio saugumo reikalavimų, nurodoma išsiskersti kiaules ir pristatyti mėginius dėl AKM ištyrimo. Jei tyrimai ligos neparodo, mėsą ūkininkai gali suvartoti savo reikmėms. Kiaules bus galima auginti tame pačiame ūkyje tik gavus teritorinės VMVT patvirtinimą, kad laikymo vieta pilnai atitinka biologinio saugumo reikalavimus.

Nedeklaravus kiaulių - nuostoliai

Rajone patvirtinus AKM ir priėmus sprendimą išskersti kiaules, augintojai nedeklaravę savo kiaulių iki židinio paskelbimo dienos, neturi galimybės kreiptis nuostolių, patirtų paskerdus visas laikomas kiaules, kompensavimo.

Kiaulių laikymo vietos esančios užkrėstoje ir padidintos rizikos teritorijoje prieš skerdžiant kiaules savo reikmėms įgaliotasis arba valstybinis veterinarijos gydytojas privalo apžiūrėti skerdžiamas kiaules, įvertinti patologinius anatominius pakitimus ir paimti mėginius AKM tyrimams.

Primename, kad nuo metų pradžios iki dabar Lietuvos laukinėje gamtoje buvo aptikta 130 šernų, kuriems nustatytas AKM. 59 šernai buvo rasti nugaišę, dar 71 buvo sumedžiotas. Paskutiniai atvejai nustatyti Kauno, Varėnos ir Rokiškio rajonuose. Apkrėsti gyvūnai aptikti 19-oje šalies savivaldybių.

Pirmasis viruso atvejis kiaulėms nustatytas praėjusių metų liepos mėnesį Ignalinos rajone.

AKM - ypač pavojinga virusinė naminių kiaulių ir šernų liga.  AKM serga kiaulės, šernai ir laukinės kiaulės. Afrikinis kiaulių maras žmonėms nepavojingas. Juo serga tik kiaulės ir šernai. Žmonių sveikatai ir gyvybei ši liga grėsmės nekelia. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas