Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Nyderlandai apskundė draudimą žvejyboje naudoti elektros impulsus ES Teisingumo Teismui

Nyderlandai trečiadienį pranešė, jog kreipėsi į Europos Sąjungos (ES) Teisingumo Teismą prašydami panaikinti draudimą žvejyboje naudoti elektros impulsus, kuris turėtų įsigalioti visame bloke 2021 metais.
Žuvis
Žuvis / 123rf.com nuotr.

Nyderlandų žvejai dažniausiai naudoja tokį žvejybos būdą, tačiau jų kolegos iš Prancūzijos jau seniai tam priešinasi, vadindami tai nesąžininga konkurencija, kuri lemia netvarų išteklių išeikvojimą.

Dešimtys garsiausių Europos šefų taip pat yra pasmerkę šį žvejybos būdą, kai elektrodų linijos tempiamos virš jūros dugno, kad jūrų liežuviai ir kitos giliau plaukiojančios žuvys, paveiktos elektros impulsų, iškiltų į paviršiuje ištiestus tinklus.

Nyderlandų žemės ūkio ministrė Carola Schouten Liuksemburge pateikė Teisingumo Teismui prašymą atšaukti draudimą.

„Taryba ir Europos Parlamentas pažeidė keletą Europos Sąjungos teisės dalių“, – laiške, skirtame informuoti žemesniuosius Nyderlandų parlamento rūmus, parašė ministrė.

„Žvejybos elektros impulsais draudimas nebuvo grindžiamas geriausiomis turimomis mokslininkų nuomonėmis“, – pareiškė C.Schouten ir pridūrė, kad draudimas kenkia „inovacijoms ir technologinei plėtrai“.

Europos Parlamentas balandžio mėnesį oficialiai balsavo už žvejybos elektros impulsais draudimą nuo 2021 metų, kai 28 bloko valstybės narės išreiškė tam pritarimą.

Visgi Prancūzija šį žvejybos būdą uždraudė jau rugpjūtį, nelaukdama, kada jis įsigalios ES mastu, o tai reiškia, kad Nyderlandų laivams jau draudžiama naudoti šią praktiką Prancūzijos teritoriniuose vandenyse.

Nyderlandų žvejai pirmieji pradėjo naudoti šį žvejybos būdą ir daug investavo į atitinkamą savo laivų įrangą, nors šia technika naudojasi vos apie 80 laivų – tik nedidelė dalis viso šalies žvejybos laivyno.

ES Teisingumo Teismo sprendimo gali tekti laukti ne vienerius metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas