Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Parama – ir produktų su kilmės nuoroda gamintojams

Žemės ūkio gamintojai, siekiantys pasinaudoti parama pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 m. programos priemonę „Dalyvavimas maisto kokybės schemose“ turėtų atkreipti dėmesį į priemonės įgyvendinimo taisyklių pakeitimus. Naujovės aktualios žemės ūkio produktų gamintojams, kurių produkcija kokybe pranoksta Europos Sąjungos teisės aktų reikalavimus arba dėl specialių gamybos būdų pasižymi ypatingomis savybėmis.
Skilandis
skilandis

Paraiškas pagal šią priemonę paprastai teikia asmenys, turintys galiojantį išskirtinės kokybės žemės ūkio ir maisto produktų gamybos (IKP) sertifikatą, patvirtinantį, kad produktai ir (ar) gamybos procesas atitinka IKP keliamus reikalavimus.

„Rugsėjo mėn. patvirtinta, kad galimybė teikti paraiškas pagal priemonę „Dalyvavimas maisto kokybės schemose“ suteikiama ir gamintojams, įtrauktiems į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) tvarkomą produktų, kurių pavadinimai yra įregistruoti saugomų kilmės vietos nuorodų (SKVN) ir saugomų geografinių nuorodų (SGN) registre, gamintojų sąrašą. Lietuvoje saugomu produktu su kilmės vietos nuoroda jau pripažintas Seinų/Lazdijų krašto medus, registre laukiame ir naujų lietuviškų produktų pavadinimų“ – naujovę pristatė Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos (NMA) Strateginio valdymo departamento Administravimo projektavimo skyriaus vyriausiasis specialistas Gintaras Trinkūnas.

Pagal priemonės įgyvendinimo taisykles dėl paramos gali kreiptis ir VMVT Garantuoto tradicinio gaminio (GTG) gamintojų sąraše įrašyti fiziniai ir juridiniai asmenys. Šiuo metu tokiu tradiciniu gaminiu pripažintas mėsos produktas „Skilandis“, kurio pavadinimas 2010 m. įtrauktas į garantuotų tradicinių gaminių registrą.

Patikslinti terminai

„Išskirtinės kokybės produktų gamintojų laukia dar viena naujovė. Iki šiol paraišką pateikti reikėdavo tais pačiais kalendoriniais metais. Pagal patikslintas priemonės įgyvendinimo taisykles paraišką galima teikti per metus nuo IKP sertifikato išdavimo arba pareiškėjo įtraukimo į GTG, SKVN arba SGN gamintojų sąrašus. Šiuo pakeitimu norima užtikrinti, kad paramos siekiantys pareiškėjai nepavėluotų pateikti paraiškų,“ – pasakojo Gintaras Trinkūnas.

Patikslinta ir mokėjimo prašymų teikimo tvarka bei kompensuojamų išlaidų sąrašas. Paramos lėšas galima panaudoti išlaidoms, padarytoms dalyvavimo priemonėje laikotarpiu ir ne anksčiau kaip 2 metus iki paraiškos pateikimo datos. Atkreiptinas dėmesys, kad mokėjimo prašymas dėl išlaidų kompensavimo turi būti pateiktas ne vėliau kaip per 2 metus nuo išlaidų padarymo dienos. Be to, viename mokėjimo prašyme paramos gavėjas gali prašyti kompensuoti tik per vienerius kalendorinius metus patirtas išlaidas.

Praplėstas finansuotinų išlaidų sąrašas

Pagal priemonę „Dalyvavimas maisto kokybės schemose“ vienai ūkio valdai gali būti skiriama iki 10 358 litų paramos už vienerius metus. Šios lėšos gali būti panaudojamos visoms su IKP sertifikavimu ir kontrole susijusioms išlaidoms padengti. Tarp jų – sertifikavimo išlaidos, sertifikato galiojimo metu atliekamų patikrų išlaidos ir tyrimai, numatyti IKP specifikacijose.

Tinkamomis finansuoti išlaidomis yra laikoma ir leidimą sertifikuoti IKP turinčios sertifikavimo įstaigos imamas registracijos mokestis, kanceliarijos prekių ir smulkios biuro įrangos įsigijimas (ne daugiau kaip 300 Lt per metus). Priemonės įgyvendinimo taisyklėse patikslinta, kad šias lėšas galima panaudoti ir kompiuterinės įrangos, pavyzdžiui, spausdintuvo, įsigijimui.

Taip pat finansuojamos etiketės, prekinės pakuotės su ženklu „Kokybė“ spausdinimo, gamybos ir (ar) įsigijimo išlaidos (ne daugiau kaip 4000 Lt per metus), kokybiškų žemės ūkio produktų etiketės ir (ar) prekinės pakuotės dizaino sukūrimas (ne daugiau kaip 2500 Lt), vizitinių kortelių, skrajučių bei lankstinukų maketavimas ir spausdinimas (ne daugiau kaip 2000 Lt per metus).

Primenama, kad teikti paraiškas paramai pagal priemonę „Dalyvavimas maisto kokybės schemose“ gauti dar nevėlu – jos priimamos iki šių metų gruodžio 31 d. Iš viso iki š. m. spalio 31 d. pateikta 118 paraiškų, išmokėta paramos suma siekia beveik 691 000 Litų.

kpf zenklas s
kpf zenklas s

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas