Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasaulis – ties anakardžių riešutų deficito riba

Pasauliui gresia anakardžių riešutų deficitas, perspėja laikraštis „The Financial Times“. Šių riešutų kainos sparčiai kopia į viršų dėl nepalankių oro sąlygų juos auginančiuose regionuose. Nuo 2016 m. pradžios anakardžių riešutai jau spėjo pabrangti penktadaliu – iki 9,2 dolerių už kilogramą.
Anakardžiai
Anakardžiai

Tarptautinės riešutų ir džiovintų vaisių tarybos (INC) skaičiavimais, šiais metais anakardžių riešutų auginimo apimtys smuks 4 proc. – iki 708 tūkst. tonų.

Savo ruožtu stambiausi šių riešutų pirkėjai skundžiasi nuolat krentančia jų kokybe.

Didžiausi anakardžių riešutų branduolių gamintojai ir eksportuotojai šiuo metu yra Vietnamas ir Indija. Šios šalys perdirba ne tik vietos riešutų derlių, bet ir importuoja juos iš Dramblio Kaulo Kranto, Tanzanijos bei Benino.

Tiekimo sutrikimai ir prastas derlius lėmė, kad Vietnamo perdirbėjai buvo priversti nukelti siuntas. Dėl to susidarė anakardžių riešutų trūkumas Europos rinkoje, kuris pradėjo auginti produkcijos kainą.

Prie anakardžių riešutų brangimo prisidėjo ir augantys kaštai darbo jėgai Indijoje, ir šios valdžios įvestas importo mokestis neapdorotiems anakardžių riešutams.

Jau anksčiau dėl ilgų liūčių Argentinoje ir sausros PAR ženkliai išaugo žemės riešutų kaina.

Tačiau šiemet riešutų megėjai sulaukė ir teigiamų žinių. Geras migdolų derlius Kalifornijoje, kurioje užauginama 80 proc. viso pasaulio migdolų, šįmet jų kainas numušė daugiau nei 50 proc. po kelerius metus iš eilės trukusio brangimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas