Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasenę pieno milteliai iš Lietuvos – Azijos ir Afrikos valgytojams

Lietuva pardavė dešimtis tūkstančių tonų senų pieno miltelių, kurie pateko į Azijos ir Afrikos šalių rinkas. Marijampolėje pagaminti pieno milteliai išparduoti maišuose, ant kurių nėra jokio galiojimo laiko. Valstybinių institucijų atstovai sako, kad to nereikalauja Europos Sąjunga, nors gamintojai nustato galiojimo terminą – iki 2 metų.
Pieno milteliai sandėlyje
Pieno milteliai sandėlyje / MPK nuotr.

Lietuva dar 2015 m. į vadinamuosius intervencinių atsargų sandėlius pradėjo supirkinėti pieno miltelius. Ši idėja – Europos Sąjungos, kuri taip bando reguliuoti situaciją pieno rinkoje. Milteliai supirkti už nustatytą kainą, ir tai yra vienas iš būdų netiesiogiai palaikyti ir ūkininkų pajamas.

Nupirko beveik 40 tūkstančių tonų

Taip į sandėlius Lietuvoje pateko beveik 40 tūkstančių tonų pieno miltelių. Jei jie būtų parduodami rinkoje, galiojimo laikas svyruotų tarp vienerių ir dviejų metų, priklausomai nuo maišo dydžio. Tačiau Lietuva pieno miltelius pardavinėjo dar ir šįmet, praėjus daugiau nei trejiems metams po jų pagaminimo.

Maišai su pieno milteliais
Maišai su pieno milteliais

„Šių pieno miltelių vartoti jau nebūtų galima, nes jie sandėliuose pragulėjo per ilgai. Jie į rinką negali patekti, tačiau galiausiai jie išparduoti, nes ant maišų nėra galiojimo laiko. Maisto produktai, žaliavos paprastai žymimos su garantiniu terminu“, – 15min teigė vienas pieno pramonės verslo atstovas, kuris nenorėjo būtų viešai įvardintas.

15min turi tai įrodančius dokumentus bei sandėlių sąrašą, kuriame buvo saugomi pieno milteliai. Nedidelė dalis jų dar neparduota.

Galiojimo datos nėra ir nereikia

Pieno miltelių pirkimą vykdė valstybei priklausanti Viešoji įstaiga Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūra. Jos vadovė Aneta Kacėnaitė 15min patvirtino, kad ant miltelių maišų iš tiesų nėra galiojimo laiko, tačiau to nereikalauja ES priimtos taisyklės.

„Pardavimas iš intervencinių sandėlių vykdomas laikantis Europos Komisijos reglamentų“, – sakė ji. Viename jų aiškinama, kaip turi būti žymimos prekės intervenciniuose sandėliuose: gamykla, pagaminimo data, partijos numeris, tačiau galiojimo laiko nėra.

Galiojimo datos ant maišo nėra
Galiojimo datos ant maišo nėra

15min turi pieno miltelių maišų nuotraukas, kuriose matyti pagaminimo data – 2016 m. sausio 12 diena, tačiau parduoti jie tik šįmet.

Be to, Lietuva pieno miltelius išpardavė tik gavus Europos Komisijos leidimą, pridūrė A.Kacėnaitė.

„Apie tai, kad milteliai parduodami praėjus trejiems metams nuo supirkimo pradžios, žinojo ne tik agentūra ir Europos Komisija, bet ir pirkėjai“, – patvirtino Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros vadovė.

Galioja nuo metų iki dvejų

Kyla klausimas, kiek galioja tokie pieno milteliai. Ženklinimas rodo, kad jie pagaminti bendrovėje „Marijampolės pieno konservai“. Nesunku sužinoti, koks yra jų galiojimo laikas – gamintojas savo viešose produkto specifikacijose nurodo, kad didmaišiuose jų galiojimo laikas – 12 mėnesių, o supakuoti į didesnius maišus galioja dvejus metus.

„Tai, kad pieno milteliai galioja iki dvejų metų, kaip jūs teigiate, agentūra tokios informacijos neturėjo“, – pripažino A.Kacėnaitė, tačiau tai, panašu, ir nėra svarbu, nes ES šiuo atveju nereikalauja galiojimo laiko. Svarbiausia, kad pieno milteliai būtų supakuoti į specialius maišus pagal EK reikalavimus.

Kokia tų pieno miltelių kokybė po trejų metų? Pašnekovė pasiūlė kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą (VMVT), kuri atsakinga už jų kokybę.

Sako, kad svarbiausia – sausai laikyti

VMVT direktoriaus pavaduotojas Mantas Staškevičius 15min paaiškino, kad parduoti pieno produktus iš intervencinių sandėlių galima, jei jie visą laiką buvo saugomi pagal nustatytus reikalavimus.

Pasak jo, tinkamumo vartoti terminas ant pieno gaminių pakuočių nenurodomas. „Siekiant įvertinti pieno gaminių atitiktį nustatytiems reikalavimams, yra atliekami teisės aktuose numatyti laboratoriniai tyrimai“, – teigiama jo komentare.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./STT kratos Maisto ir veterinarijos tarnyboje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./STT kratos Maisto ir veterinarijos tarnyboje

Taigi svarbiausia, pasak direktoriaus pavaduotojo, išlaikyti sandėlio temperatūrą ir drėgmės režimą, tačiau 15min kalbintas pieno perdirbimo verslo atstovas stebėjosi, kad į rinką laisvai parduoti milteliai be jokių terminų.

„Maisto produktų rinkoje tai yra neįsivaizduojamas dalykas, nes dauguma maisto prekių turi galiojimo laiką, kitaip nieko negalėsi parduoti. Pagaliau, kas gali garantuoti, kad jais kas nors neužsinuodys? Bent jau gerai, kad Lietuvos vartotojams šie milteliai nepateko“, – sakė verslininkas.

Parduoti Azijos ir Afrikos vartotojams

Kaimo verslo ir rinkų plėtros agentūros vadovė A.Kacėnaitė informavo, kad pieno milteliai buvo parduoti Lenkijos, Olandijos ir Lietuvos įmonėms, tačiau jų pavadinimų neatskleidė. Nebejojama, kad šie pasenę pieno milteliai buvo išvežti iš Lietuvos.

„Mūsų šalyje pieno produktai gaminami iš šviežio pieno, todėl vargu, ar jie panaudoti mūsų šalyje. Paprastai pieno milteliai iš intervencinių sandėlių patenka į Azijos ir Afrikos rinkas. Taigi ten jie galiausiai ir buvo parduoti“, – 15min spėjo „Pieno centro“ vadovas Egidijus Simonis.

Egidijus Simonis
Egidijus Simonis

15min kalbintas pieno perdirbimo sektoriaus atstovas teigė turintis informacijos, kad milteliai be galiojimo termino per Lenkijos įmonę pateko į Bulgariją ir Rumuniją, o iš ten galėjo pasiekti ir Turkiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas