Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pasienyje su Baltarusija gyvenantiems dzūkams dėl kiaulių maro pavojaus duotas nurodymas suregistruoti auginamas kiaules, jas bus reikalaujama paskersti

Lazdijų rajone, pasienyje su Baltarusija, gyvenantys gyventojai sunerimę. Vietos valdžia čia gyvenantiems dzūkams iškėlė ultimatumą – suregistruoti visas kaimiečių laikomas kiaules. Tai siejama su Baltarusijoje siaučiančio afrikinio kiaulių maro grėsme.
Paršelis
Paršelis / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Laiko kiaulių registracijai duota vos viena savaitė. To nepadariusiems grasinama sankcijomis, administracine atsakomybe ir kompensacijų nemokėjimu.

Kiaulių registracija vyksta vietos seniūnijose. Gyventojai kviečiami kuo skubiau atvykti ir pranešti apie laikomų kiaulių skaičių.

Suregistruotas kiaules bus reikalaujama paskersti ir kurį laiką atsisakyti jų laikymo. Už tai žadama kompensuoti negautas pajamas kiaulių augintojams.

Nurodymas suintensyvinti šernų medžioklę Lietuvos – Baltarusijos pasienyje esančioje Kapčiamiesčio girioje duotas ir čia veikiantiems medžioklės būreliams.

Afrikinis kiaulių maras nustatytas Baltarusijoje, Gardino srityje, Ivjevsko rajone esančiame Čiapuno kaime – vos už 40 kilometrų nuo Lietuvos sienos su Baltarusija.

Šią savaitę Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktorius Gintautas Salatka sukvietė rajono Ekstremalių situacijų komisiją. Komisija rinkosi dėl Lietuvos pasienyje, Baltarusijos teritorijoje, siaučiančio afrikinio kiaulių maro.

Afrikinis kiaulių maras nustatytas Baltarusijoje, Gardino srityje, Ivjevsko rajone esančiame Čiapuno kaime – vos už 40 kilometrų nuo Lietuvos sienos su Baltarusija.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) jau ėmėsi prevencinių priemonių maro plitimui užkirsti ir prašo žmonių būti budrius, nuolat sekti atnaujinamą informaciją ir bendradarbiauti su atsakingomis tarnybomis.

Kaip informavo VMVT direktorius Jonas Milius, Žemės ūkio ministerijai pateiktas pasiūlymas nustatyti buferinę ligos zoną 10 kilometrų pasienio ruože. Tai reiškia, numatyti galimybę minėtoje teritorijoje laikinai uždrausti laikyti afrikiniam kiaulių marui imlių veislių gyvūnus – kiaules, šernakiaules, ir suintensyvinti buferinėje zonoje gyvenančių laukinių šernų medžioklę. Buferinėje zonoje sekamas kiaulių skaičius, jų sergamumo, gaišimo pokyčiai.

Lazdijų rajone minėta buferinė zona nustatyta Kapčiamiesčio ir Veisiejų seniūnijose, teritorijoje nuo plento Kauknoris – Kapčiamiestis, Kapčiamiestis – Leipalingis, einant Baltarusijos sienos link.

Ateinančią savaitę bus paskelbta, ar bus privalomai registruojamos auginamos kiaulės ir kitose Lazdijų rajono vietovėse, neįeinančiose į buferinę zoną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas