Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paskata saugantiems laukinius paukščius ir nykstančių rūšių buveines

Nuo 2023 m. balandžio 17 d. startavo nauja Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano (SP) intervencinė priemonė „Laukinių paukščių apsauga už „Natura 2000“ teritorijos ribų“, kuria bus remiama veikla, susijusi su biologinės įvairovės apsauga, pritaikant ūkininkavimo būdą taip, kad jis nekeltų pavojaus atskirų laukinių paukščių rūšių paplitimo teritorijoms.
Didysis baltasis garnys
Didysis baltasis garnys / 123RF.com nuotr.

Paraiškos bus priimamos iki birželio 20 d. 2023 metams numatyta skirti 950 012 Eur paramos. Iš viso šiai paramos priemonei 2023–2027 m. laikotarpiu suplanuota skirti 5 mln. 699 tūkst. Eur.

Nuo gegužės 2 d. iki birželio 30 d. priimamos paraiškos pagal Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos (KPP) priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklą „Labiausiai nykstančių rūšių buveinių ir EB svarbos natūralių buveinių išsaugojimas“. Tai jau antrasis šiais metais paraiškų teikimo etapas, kuriam skirta 2 488 922 Eur paramos suma.

Kompensuojami papildomi įsipareigojimai saugantiems paukščius

Pretenduoti į paramą gali aktyvūs ūkininkai, kurie atitinka bendruosius reikalavimus, nustatytus Paramos už žemės ūkio naudmenas ir kitus plotus bei ūkinius gyvūnus paraiškos ir tiesioginių išmokų administravimo bei kontrolės taisyklėse. Ūkininkai, kurie dalyvaus šioje intervencinėje priemonėje, privalės deklaruoti visus valdomus žemės ūkio naudmenų ir kitus plotus.

Tiesioginių išmokų taisyklėse nustatyta tvarka bei laikytis tiesioginėms išmokoms taikomų bendrųjų reikalavimų – įregistruoti valdą, laikytis Valdymo bei Geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimų. Ūkininkai, kurie dalyvaus šioje SP intervencinėje priemonėje, prisidės prie laukinių paukščių – kurapkų, mažųjų erelių rėksnių, griežlių, balinių pelėdų, žalvarnių, tetervinų ir kitų paukščių – rūšių išsaugojimo.

Jiems bus kompensuojama už prisiimtus papildomus įsipareigojimus – pievose, kurios patenka į paukščių apsaugos teritorijų už „Natura 2000“ ribų sluoksnį, nenaudoti augalų apsaugos produktų, mineralinių ir organinių trąšų, laikytis nustatytų šienavimo terminų. Kompensacinės išmokos dydis – 74 Eur už vieną hektarą pievų.

123RF.com nuotr./Pieva
123RF.com nuotr./Pieva

Paramos gali prašyti fiziniai ir juridiniai asmenys, atitinkantys aktyvaus žemės ūkio veiklos subjekto reikalavimus, kurių žemės ūkio valda ar jos dalis (pievos) yra nustatytuose laukinių paukščių apsaugos plotuose.  Jie turės prisiimti įsipareigojimus 5 metams ir kasmet deklaruoti tuos pačius plotus. Tinkamas paramai naudmenų plotas, patenkantis į paukščių apsaugos teritorijų už „Natura 2000“ ribų sluoksnį, turi būti ne mažesnis kaip 1 ha, sudarytas iš ne mažesnių kaip 0,1 ha ploto laukų. Ši SP intervencinė priemonė prisidės prie biologinės įvairovės išsaugojimo ir jos geros būklės užtikrinimo.

Paraiška teikiama kartu su paraiška tiesioginėms išmokoms gauti, pažymint, kad pretenduojama į paramą už šią intervencinę priemonę. Paraiškos paramai priimamos savivaldybės, kurioje registruotas pareiškėjo valdos centras, seniūnijose. Paraiška turi būti pateikta asmeniškai pareiškėjo. Teikiant paraišką, reikia turėti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą. Paraiškos gali būti teikiamos ir elektroniniu būdu, naudojantis Elektroninių valdžios vartų portalu, prisijungus prie Paraiškų priėmimo informacinės sistemos.

Parama nykstančių rūšių buveinėms

Paramos tikslas – atkurti, išsaugoti ir pagerinti su žemės ūkiu susijusias ekosistemas, sudarant palankias sąlygas nustatytoms ir patvirtintoms Europos Bendrijos (EB) svarbos rūšių buveinėms: meldinės nendrinukės, balinio vėžlio, kraujalakinio melsvio, niūriaspalvio auksavabalio, šiaurinio auksinuko, auksuotosios šaškytės, plikažiedžio linlapio, stulgio, paprastojo griciuko, raudonkojo tuliko, didžiosios kuolingos, išlikti natūraliose ir pusiau natūraliose pievose bei ekstensyviai naudojamose šlapynėse.

Finansavimas paramos lėšomis taip pat gali būti skirtas, siekiant išsaugoti šiuos gyvybiškai svarbius buveinių tipus: miškapieves, kadagynus, medžiais apaugusias ganyklas, nesusivėrusias žemynines smiltpieves, karbonatines smėlynų pievas, stepines pievas, rūšių turtingus briedgaurynus, melvenynus.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Meldai
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Meldai

Kas gali teikti paraiškas

Paraiškas kviečiami teikti fiziniai ir juridiniai asmenys, užsiimantys žemės ūkio veikla ir teisėtais pagrindais valdantys numatomus tvarkyti žemės plotus. Užsiimti žemės ūkio veikla nereikalaujama iš VĮ Valstybinių miškų urėdijos ir saugomų teritorijų direkcijų. Parama teikiama pareiškėjo vykdomai veiklai, patenkančiai į teritorijas, atvaizduotas VĮ Žemės ūkio duomenų centro viešai prieinamoje paskyroje https://zuikvc.maps.arcgis.com/home/index.html pagal Aplinkos ministerijos pateiktus duomenis.

Remiama veikla ir įsipareigojimai

Pagal KPP priemonės „Investicijos į materialųjį turtą“ veiklą „Labiausiai nykstančių rūšių buveinių ir EB svarbos natūralių buveinių išsaugojimas“ remiamas natūralių ir pusiau natūralių pievų bei ekstensyviai naudojamų šlapynių tvarkymas – krūmų pašalinimas ir sutvarkymas, šienavimas ir nupjautos žolės, nendrių sutvarkymas, nukirstų krūmų ir nupjautos žolės, nendrių išvežimas, ganyklų tvorų atkūrimas / įrengimas plotuose, kuriuose iki šiol nebuvo ganyklų tvorų arba ganyklų tvoros yra sunykusios, naujų seklių kūdrų vėžlių buveinėse pievose ir ganyklose iki 0,1 ha ploto įrengimas.

Pareiškėjas, įgyvendindamas projektą, įsipareigoja sutvarkyti ne mažesnį kaip 0,5 hektaro natūralių ir pusiau natūralių pievų ir (arba) ekstensyviai naudojamų šlapynių plotą, įvykdyti visus sąmatoje numatytus darbus. Tvarkymą būtina pradėti einamaisiais metais nuo Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) sprendimo finansuoti projekte išvardytus darbus ir užbaigti ne vėliau kaip iki einamųjų metų lapkričio 1 d.

Tuose pačiuose plotuose privaloma 3 metus vykdyti tęstines natūralių ir pusiau natūralių pievų ir (arba) ekstensyviai naudojamų šlapynių tvarkymo veiklas pagal priemonę „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ arba ją atitinkančią ekologinės sistemos „Kompleksinė pievų ir šlapynių priežiūros schema“ veiklą „EB svarbos natūralių pievų, šlapynių bei rūšių buveinių tvarkymas“ Strateginio plano 2023-2027 m. programiniu laikotarpiu.

123RF.com nuotr./Pieva
123RF.com nuotr./Pieva

Paramos dydis ir atranka

Vienam pareiškėjui vykdyti nurodytas veiklas gali būti skirta iki 85 000 Eur. Į šią sumą neįskaičiuojamas pirkimo ir (arba) importo pridėtinės vertės mokestis. Jei pareiškėjo pateiktoje paraiškoje prašoma paramos suma pagal remiamą veiklą neviršija didžiausios paramos sumos, jis per paraiškų priėmimo laikotarpį paraišką gali teikti dar kartą. Patirtos tinkamos išlaidos kompensuojamos 100 proc.

Paraiškos bus vertinamos pagal atitiktį atrankos kriterijams – deklaruoto ploto, kurį įsipareigoja sutvarkyti, ar jis ribojasi su plotais, kuriuose vykdomi įsipareigojimai pagal priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ veiklas „Specifinių pievų tvarkymas“, „Ekstensyvus šlapynių tvarkymas“, „Nykstančios meldinių nendrinukių populiacijos buveinių saugojimas natūraliose ir pusiau natūraliose pievose“ ir „Nykstančios meldinių nendrinukių populiacijos buveinių saugojimas šlapynėse“. Taip pat vertinant paraiškas bus atsižvelgiama ir į tai, ar pareiškėjas dalyvavo ar dalyvauja įgyvendinant kitas paramos už plotus agroaplinkosaugos priemones. Bus vertinamos paraiškos, surinkusios ne mažiau kaip 40 privalomų balų. Šio balų skaičiaus nesurinkusios paraiškos bus atmestos.

Kaip teikti paraiškas

Paramos paraiškos ir kartu pateikiami priedai pagal KPP veiklą „Labiausiai nykstančių rūšių buveinių ir EB svarbos natūralių buveinių išsaugojimas“ NMA galės būti teikiami tik elektroniniu būdu: pasirašyti kvalifikuotu elektroniniu parašu, juos siunčiant el. paštu dokumentai@nma.lt arba naudojantis ŽŪMIS pranešimų siuntimo funkcionalumu (ŽŪMIS meniu punktas „Pranešimai“).

Išsamesnė informacija – www.nma.lt

Žemės ūkio ministerija
Žemės ūkio ministerija

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas