Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paukščių gripo protrūkiai Prancūzijoje – signalas visoms Europos Sąjungos valstybėms

Šią savaitę Europos Sąjungos Tarybos Vyriausiųjų veterinarijos pareigūnų darbo grupės posėdžio metu vienu iš prioritetinių klausimų buvo paukščių gripo situacija Europoje. Ypatingą nerimą pareigūnams kelia ligos protrūkiai Prancūzijoje, kur išplito labai patogeniška paukščių gripą sukeliančio viruso atmaina.
Vištų ūkis
Vištų ūkis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vakar pranešta apie dar 2 naujus ligos židinius. Tuo pačiu pabrėžiama, kad pagrindo nerimauti dėl užkrato paplitimo žmonių tarpe nėra. Nei Prancūzijoje, nei kitose valstybėse nenustatyta žmonių susirgimų, siejamų su paukščių gripu.

Prancūzijos atsakingų pareigūnų teigimu, paukščių gripo situacija šalyje valdoma, tačiau yra sudėtinga – per pastaruosius keletą mėnesių nustatyta 15 aukšto patogeniškumo paukščių gripo protrūkių keturiuose skirtinguose šalies regionuose. Be to, dar 3 žemo patogeniškumo paukščių gripo protrūkiai užfiksuoti dar dviejuose regionuose.

Dėl ligos protrūkių iš viso jau teko sunaikinti per 16 tūkst. paukščių (vištų, ančių, žąsų). Tiesioginius ar netiesioginius nuostolius patyrė visi užkrėstų regionų paukštininkystės ūkiai.

„Prancūzijos ir mūsų pačių patirtis kovojant su gyvūnų užkrečiamomis ligomis tik dar kartą patvirtina seniai žinomą tiesą – virusai valstybių sienų nepaiso. Tad rizika, kad paukščių gripas gali pasiekti ir Lietuvą, išlieka. Kol kas Prancūzijos kolegos negalėjo įvardinti paukščių gripo viruso išplitimo priežasčių, vyksta nuodugnūs epidemiologiniai tyrimai.

Tačiau visi specialistai akcentuoja vienintelį veiksmingą apsisaugojimo būdą – biologinės saugos priemonių įgyvendinimą visuose, net ir smulkiuose gyvūnų, šiuo atveju paukščių, laikymo ūkiuose“, – po posėdžio kalbėjo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos direktorius Jonas Milius.

Veterinarijos specialistai pabrėžia, kad dėl paukščių gripo gali nugaišti iki 100% visų ūkyje laikomų paukščių, todėl rekomenduojama laikyti juos uždarose patalpose ir saugoti nuo kontaktų su laukiniais paukščiais, o girdymui nenaudoti vandens iš atvirų vandens telkinių.

Be to, būtina neleisti paukščių laikymo vietose lankytis pašaliniams asmenims, užtikrinti, kad į ūkio teritoriją nepatektų nedezinfekuotos transporto priemonės, laukiniai ar valkataujantys, neprižiūrimi gyvūnai.

Privalu stebėti paukščius ir pasirodžius nors menkiausiems ligos požymiams – informuoti veterinarijos gydytoją, kreiptis į Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos teritorinius padalinius arba pranešti visą parą veikiančiu nemokamu telefonu 8 800 40403.

Paukščiu gripu užsikrėtę paukščiai būna apatiški, nejudrūs, tupi nuleidę sparnus, nekoordinuoja judesių, nelesa, nededa kiaušinių, sunkiai kvėpuoja, jiems pamėlsta skiauterė, barzdelė, patinsta galvos ir kaklo audiniai, kojų odoje matomos kraujosrūvos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas