Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Per metus vanilė pabrango net tris kartus, o kokybė suprastėjo

Sumažėjus gamybai, vanilės kainos per paskutinius dvylika mėnesių pašoko daugiau kaip tris kartus, nors ankščių kokybė prastėja, teigia ekspertai.
Vanilė
Vanilė / 123rf.com nuotr.
Temos: 1 Madagaskaras

Tuo tarpu vanilės paklausa didėja, nes auga bendras susidomėjimas natūraliomis kvapiosiomis medžiagomis.

JAV kvapiųjų medžiagų gamintojos „Cook Flavoring“ duomenimis, aukščiausios kokybės vanilės – jeigu jos pavyksta rasti – kaina JAV šiuo metu siekia 250 JAV dolerių už kilogramą, nors dar prieš metus tokia vanilė kainavo 80 JAV dolerių, o 2012 metais – 20 JAV dolerių. Tačiau net ir prastesnės kokybės ankštys, 2015 metų pavasarį kainavusios 60 JAV dolerių už kilogramą, šiuo metu kainuoja maždaug 210 JAV dolerių.

Didžiausias pasaulyje vanilės tiekėjas yra Madagaskaras, kuris vienas tenkina maždaug pusę pasaulinės paklausos. Tačiau derlius kelerius metus buvo prastas, o šalies valdžia ir toliau įgyvendina priemones, kuriomis siekia išsaugoti turimą pasaulio rinkos dalį.

Jungtinių Tautų Maisto ir žemės ūkio organizacijos (FAO) duomenimis, ankstesnį dešimtmetį vanilės kainos buvo žemos, taigi Kinijos, Indonezijos ir Ugandos ūkininkai pradėjo auginti kitas, pelningesnes kultūras.

Tuo tarpu Madagaskaras ir toliau augino vanilę, nes jos gamybos savikaina šioje valstybėje buvo mažesnė negu daugelyje kitų regionų, be kita ko, dėl mažo darbo užmokesčio. „Cook Flavouring“ vertinimais, Madagaskaro darbininkams buvo mokama po 1,5 JAV dolerio už dieną, nors kitose valstybėse dienos vidurkis siekdavo 10 JAV dolerių.

Didžiausias pasaulyje vanilės tiekėjas yra Madagaskaras.

Kai kainos pasaulio rinkose stabilizavosi, Madagaskaro ūkininkai vanilės ankštis pradėjo rinkti anksčiau, negu įprasta, ir pradėjo jas pakuoti į vakuuminius konteinerius, užuot tradiciškai jas apdorodami ir džiovindami.

Dėl tokio pakavimo būdo mažėja gamintojo išlaidos, o produktas gali būti saugomas ilgiau, pavyzdžiui, jeigu didmenininkas nori sulaukti didesnio kainų pakilimo. Tačiau tai kenkia vanilės anksčių kokybei.

Madagaskaro valdžia tvirtina, kad problemą dar padidino pinigų plovimo bandymai, susiję su neteisėtu juodosios dalbergijos medienos eksportu. 2010 metais šalis pradėjo griežtai licencijuoti šių medžių kirtimą ir kontrabandininkai pajamas iš šios brangios medienos pardavimo pradėjo legalizuoti, naudodami vanilę. Jie neretai supirkdavo nesunokusias ankštis, visiškai nesirūpindami jų kokybe.

Visgi ekspertai mano, kad kainų kilimas vanilės rinkoje ilgai netruks, nes jau šiais žemės ūkio metais derlius Madagaskare greičiausiai padidės nuo 1,2 –1,6 tūkst. tonų metais anksčiau iki 2 tūkst. tonų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas