Apie tai, kad rūkytos mėsos produktus iš anksto užsisakius galima įsigyti vienoje Klaipėdos prekybos centro automobilių aikštelėje, buvo skelbta feisbuke. Apie galimus pažeidimus ir įtartiną veiklą VMVT pranešė akylūs vartotojai.
Atvykusiems patikrinti inspektoriams A. N., prekiavusi rūkytais mėsos produktais – kumpiais, nugarine bei lašiniais, dokumentų, pagrindžiančių vykdomą veiklą, pateikti negalėjo. Kiaulienos gaminiais ji prekiavo neturėdama ženklinimo etikečių, be lydimųjų atsekamumą bei tinkamumo vartoti terminus įrodančių dokumentų. Įvairūs kiaulienos produktai buvo parduodami neužtikrinant maisto produktų higieninių sąlygų – jie atvirai buvo laikomi bagažinėje, plastikinėse dėžėse, aplinkui buvo pašalinių daiktų.
Neregistruota gamintoja aiškino žalią mėsą pirkusi iš parduotuvės, o paruošusi ir išrūkiusi namuose. „Facebook“ iš anksto paskelbė laiką ir vietą, kada pirkėjai gali atvykti nusipirkti, prekybą vykdė savaitgalį.
„Nepaisant to, kad mažiesiems maisto gamintojams VMVT taiko supaprastintas sąlygas veiklai, vis dar identifikuojame mėginančius „prasmukti“ ir produktus gaminti ar jais prekiauti nelegaliai, nesilaikant teisės aktų reikalavimų. Šis atvejis parodo ir pirkėjų patiklumą, kuomet buvo perkama nežinia iš ko ir neaišku kokiomis sąlygomis paruoštą produkciją, iš nepatikrintos žaliavos, rizikuojant patirti sveikatos sutrikimus. Norime akcentuoti, jog maisto gamyba tiesiogiai susijusi su žmonių sveikata, o tikimybė sunegaluoti nuo nelegaliai parduodamų ypač gyvūninės kilmės maisto produktų yra gerokai didesnė. Todėl visiems privalu elgtis atsakingai – tiek gamintojams ir prekiautojams laikytis įstatymų, tiek ir pirkėjams – nepirkti produktų iš atsitiktinių prekeivių, nerizikuoti įsigyti nesaugių ar nekokybiškų gaminių, kuriais prekiaujama nesilaikant net elementarios higienos ar tinkamų laikymo sąlygų“, – sako Mindaugas Kašinskas, VMVT Priežiūros departamento Klaipėdos apygardos priežiūros skyriaus vedėjas.
Dar patikrinimo metu šiai prekiautojai buvo priminta, kokiu būdu reikia įteisinti gyvūninio maisto tvarkymo mažais kiekiais veiklą, kokie dokumentai tam reikalingi bei paaiškinta, kad kilus daugiau klausimų VMVT specialistai visuomet pasirengę konsultuoti.