Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pieno perdirbėjai įsipareigojo supirkimo kainas numatyti pagal dabartinę tvarką

Lietuvoje svarstant naują pieno supirkimo tvarką reguliuojantį įstatymą, didžiausios Lietuvos pieno perdirbimo įmonės nusprendė laikytis ligšiolinio įstatymo nuostatų ir vadovautis dabartine pieno supirkimo tvarka – ją nustatyti pagal rinkos sąlygas, jei įstatymas liepos 1-ąją ir nustos galioti.
Pienas
Pienas / 123rf.com nuotr.

Ketvirtadienį bendrovės „Pieno žvaigždės“, Vilkyškių pieninė ir „Rokiškio sūris“ ir „Žemaitijos pienas“ pasirašė tai numatantį memorandumą, pranešė pieno perdirbėjų asociacija „Pieno centras“.

Konstitucinis Teismas šiemet vasarį paskelbė, jog pieno supirkimo tvarką reglamentuojantis įstatymas 2015 metų birželį Seime buvo priimtas ypatingos skubos tvarka, todėl prieštarauja konstituciniams teisinės valstybės bei atsakingo valdymo principams. Teismas nurodė pažeidimą ištaisyti iki liepos 1-osios.

Pasak „Pieno centro“ vadovo Egidijaus Simonio, susiklosčiusi situacija lemia, kad iki liepos neįmanoma priimti naujo įstatymo.

Egidijus Simonis
Egidijus Simonis

„Viso pieno sektoriaus tvarumą, sąžiningą konkurenciją ir vartotojų interesus užtikrins tik visapusiškai ir kruopščiai išdiskutuotas įstatymas. Kol to nėra, užtikriname, kad visus šiuos metus savanoriškai laikysimės ligšiolinio įstatymo nuostatų“, – pranešime sakė E.Simonis.

Pataisomis Seimas buvo įtvirtinęs pieno supirkimo reguliavimo tvarką, įskaitant draudimą pieno supirkimo kainą mažinti daugiau kaip 3 proc. punktais be rinkos priežiūros institucijos leidimo. Teismas nusprendė, jog pati tvarka Konstitucijai neprieštarauja.

Tačiau E. Simonis teigia, kad toks reguliavimas iškreipia rinką, todėl perdirbėjai memorandumu įsipareigojo pieno kainas numatyti pagal rinkos sąlygas, jei pakeitimai neįsigalios.

„Kainos krenta ne dėl įmonių noro, bet dėl to, kad krenta visame pasaulyje. Mes kaip eksportuojanti šalis, priklausome nuo eksporto rinkų. Tie 3 proc. truputį neatitiko rinkos sąlygų, dėl to buvo ir ginčai Žemės ūkio ministerijos darbo grupėje, kad viskas turi būti pagal rinkų kritimą. Tai ne planinė ekonomika, tai rinkos ekonomika Lietuvoje. Jeigu rinkoje produktų kaina nukrito per mėnesį 15 proc., o leista sumažinti kaina tik 3 proc., tai iškreipiama rinka, įmonės negali konkuruoti su aplinkinėmis šalimis ir varomos į bankrotą“, – BNS sakė E.Simonis.

Žemės ūkio ministerija įstatymo pataisas yra pateikusi Vyriausybei. Perdirbėjų teigimu, tos pačios pataisos, nelaukiant ministrų kabineto išvadų, įregistruotos ir Seime.

Pieno taryba, be kita ko, tikina, jog jai svarstyti buvo pateikta visai kita įstatymo pataisų redakcija, o jai taryba nepritarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas