Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

PPO: preliminarios derybos dėl žuvininkystės subsidijų buvo „sėkmingos“

Prekybos ministrų susitikimas, kuriame buvo siekta paspartinti derybas dėl subsidijų, kurios skatina žuvų išteklių pereikvojimą, uždraudimo, buvo „sėkmingos“, pranešė Pasaulio prekybos organizacija (PPO) ir davė suprasti, jog susitarimas gali būti pasiektas.
Lydeka
Lydeka / 123RF.com nuotr.
Temos: 2 Žuvis Subsidija

„Manau, šiandien gauti atsakymai mums parūpino veiksnių, kuriais remiantis bus galima pasiekti sėkmingą rezultatą“, – reporteriams Ženevoje pareiškė PPO deryboms dėl žuvininkystės sektoriaus subsidijų pirmininkaujantis Kolumbijos ambasadorius Santiago Willsas.

PPO nariai jau du dešimtmečius svarsto būtinybę sudaryti susitarimą, kuriuo būtų draudžiamos subsidijos, skatinančios neteisėtą ir nereguliuojamą žvejybą, taip pat žuvų išteklių pereikvojimą, kuris kelia grėsmę žuvų išteklių ir žuvininkystės sektoriaus tvarumui.

PPO skaičiavimais, žuvininkystės subsidijų suma pasaulyje sudaro nuo 14 iki 54 mlrd. JAV dolerių per metus.

Plačiai sutariama, jog, siekiant apsaugoti itin svarbų išteklių, kuris užtikrina milijonų žmonių pragyvenimo šaltinį, būtina imtis veiksmų.

Tačiau per pastaruosius 20 metų PPO nariams taip ir nepavyko pasiekti susitarimo ir tai, kad tebėra nemažai neišspręstų klausimų, buvo aišku ir pasibaigus ketvirtadienį įvykusiam virtualiam susitikimui.

S.Willsas pripažino, jog „tebėra spragų“, tačiau pabrėžė, kad ministrai sutarė siekti pažangos derybose dėl teisiškai įpareigojančio akto.

Anot jo, ketvirtadienio derybos reiškia, jog dabar yra „įsipareigojimas, taip pat tekstas, kuris gali tapti šio galutinio derybų etapo platforma“.

PPO vadovė Ngozi Okonjo-Iweala, kuri į prioritetinių uždavinių sąrašą yra įtraukusi ir užduotį iki metų pabaigos pasiekti ilgai laukiamą susitarimą dėl žuvininkystės, ketvirtadienį surengtas derybas taip pat pavadino „sėkme“.

„Dvidešimt metų nebuvo net sutarto [susitarimo] teksto, – pareiškė ji reporteriams. – Pirmą kartą turime tekstą, su kuriuo susipažinę ministrai pareiškė: pamėginkime derėtis.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas