Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prancūzija patvirtino pirmąjį kenksmingo pomidorų viruso protrūkį

Finistero regione vakarinėje Prancūzijos dalyje buvo aptikta pomidorų augalų, užkrėstų kenksmingu virusu, dėl kurio gali būti prarastas visas derlius, pareiškė šalies žemės ūkio ministerija. Ūkis, kuriame buvo rastas virusas, buvo izoliuotas ir šiltnamiai, kuriuose auginami pomidorai, bus sunaikinti, nes žinomų gydymo priemonių nėra, nurodė ministerija.
Įvairių spalvų pomidorai
Pomidorai / Vida Press nuotr.

Augalai, užkrėsti pomidorų vaisiaus rudųjų raukšlių virusu, žinomu santrumpa ToBRFV, užaugina dėmėtus ir raukšlėtus vaisius, kurie netinka prekybai.

Pareigūnai anksčiau įspėjo, jog viruso plitimas turės „didelių ekonominių pasekmių“ ūkininkams.

Apie šį virusą, kuris nėra kenksmingas žmonėms, pirmą kartą buvo pranešta 2014 metais. Jis tuomet buvo aptiktas Izraelio šiltnamiuose, o vėliau išplito į Europą ir Ameriką.

„Iš Prancūzijos maisto, aplinkos ir profesinės sveikatos ir saugos agentūros gavome Finistere paimtų mėginių tyrimų rezultatus ir ... jie buvo užkrėsti virusu“, – pareiškė ministerija.

Nuo viruso jau nukentėjo augintojai Ispanijoje ir Italijoje, o šios dvi šalys yra didžiausi Europos Sąjungos (ES) pomidorų gamintojai. Užkrėstų augalų taip pat buvo rasta JAV ir Meksikoje, o pernai liepą apie pirmuosius nustatytus viruso protrūkio atvejus pranešė Didžioji Britanija.

Vokietija sugebėjo likviduoti keliuose šiltnamiuose nustatytą protrūkį: augalai buvo išrauti ir sunaikinti, o dirva apdorota dezinfekavimo priemonėmis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas