Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2017 03 16 /17:34

Seimas užčiaupė K.Navicką: miškų reformos iš pradžių net neleido pristatyti

Ketvirtadienį Seimui teikiamos įstatymų pataisos, kuriomis bus pradėta urėdijų reforma. Tačiau pirmuoju bandymu aplinkos ministrui Kęstučiui Navickui jų pristatyti iš pirmo karto taip ir nepavyko – Seimo nariai ministrą tiesiog nutraukė, apkaltinę propaganda.
Kęstutis Navickas
Kęstutis Navickas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Seimo nariai ketvirtadienį aplinkos ministrą Kęstutį Navicką nutraukė vos jam pradėjus kalbėti. Ministras, bandydamas argumentuoti, kam reikalinga miško reforma, pradėjo rodyti įvairias nuotraukas, kaip apleisti kai kurie miškai. Tai smarkiai papiktino dalį parlamentarų – neva K.Navickas užsiima propaganda, o ne pristato įstatymą.

„Tai yra Goebbelso propagandiniai metodai“, – įsiuto parlamentaras Linas Balsys.

Seimas balsavo dėl klausimo atidėjimo ir nusprendė miškų reformos pristatymą nukelti į kitą posėdį, ministrui nė nepradėjus aiškinti įstatymo esmės.

Prie klausimo Seimas grįžo popietiniame posėdyje. Miškų reforma buvo priimta svarstyti. Už tai balsavo 72 parlamentarai, prieš pasisakė 8, susilaikė 30 Seimo narių. Skubos tvarkos taikoma nebus.

Tuo metu prie Seimo susirinko daug miško reformos priešininkų, prašančių Seimo nepalaikyti miško reformos.

„Viešojoje erdvėje vis daugiau kalbama apie didelių interesų grupių stumiamą reformą, kurios siekis paprastas – atsikratyti miško darbuotojų ir perimti visų valstybinių miškų valdymą į vienas rankas. Aplinkos ministras Kęstutis Navickas šiandien pareiškė, kad medienos prekybos sistema nepatogi ir nepriimtina didiesiems perdirbėjams“, – pranešime cituojama Lietuvos miško ir miško pramonės darbuotojų profesinių sąjungų federacijos pirmininkė Inga Ruginienė.

Skaičiuojama, kad prie Seimo susirinko 500 miškininkų.

Atleidimai prasidės kitąmet

„Frakcijos sprendimas yra palaikyti miškų įstatymą, kurį teikia Vyriausybė, atmesti kitus pasiūlymus“, – ketvirtadienį spaudos konferencijoje kalbėjo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos seniūnas Ramūnas Karbauskis.

Jis pabrėžė, kad sprendimai nepalies žmonių, kurie su mišku susiję tiesiogiai, tai yra girininkų.

„Šitie žmonės tikrai nepatirs pokyčių, išskyrus vieną teigiamą – jų atlyginimai turėtų išaugti. Tai yra vienas iš dalykų, kurie yra palankūs“, – kalbėjo „valstiečių“ lyderis.

Pirmiausia darbo užmokestis bus didinamas mažiausiai uždirbantiems. Preliminariais skaičiavimais, per kelerius metus atlyginimai gali išaugti 25 proc.

„Kalbant apie darbo organizavimą, tie 4000 žmonių, išskyrus tuos kelis šimtus, kurie turės pasitraukti iš įmonės veiklos, iš to išloš. Visi išloš – ir valstybė, ir Lietuvos piliečiai, ir tie žmonės, kurie dirba toje įmonėje“, – aiškino R.Karbauskis.

Aplinkos ministro teigimu, urėdijų pertvarka, jeigu jai pritars Seimas, prasidės kitų metų pradžioje ir truks apie metus.

„Iš karto žmonės atleidžiami nebus. Dalis žmonių išeis į pensiją, dalis patys pasitrauks. Švelni socialinė dalis, ji buvo aptariama su profsąjunga. Atleista bus iki 400 – viešųjų ryšių specialistai, teisininkai, personalo vadybininkai, apskaitininkai. Pastarieji bus paliesti vėliausiai, nes tik 4-iose urėdijose yra skaitmenizuota urėdijos apskaita“, – kalbėjo K.Navickas.

Jo teigimu, per pirmuosius metus papildomos išlaidos, sukūrus visas urėdijas vienijančią valstybės įmonę, dėl išeitinių išmokų ir kitų išlaidų sieks apie 5 mln. eurų. Tačiau, įvykdžius pertvarką, tikimasi, kad per metus bus gaunama 13 mln. eurų papildomų pajamų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas