Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusija per 10 dienų paaiškins, kodėl neįsileidžia kiaulienos iš Lietuvos ir visos ES

Rusijos veterinarijos tarnyba („Rosselchoznadzor“) per 10 dienų pateiks Europos Komisijai (EK) atsakymus į visas pretenzijas, kurios išvardintos Europos Sąjungos (ES) kreipimęsi į Pasaulio prekybos organizaciją (PPO) dėl Rusijos paskelbto ES kiaulienos embargo.
Mėsos turguje
Mėsos turguje / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Mes labai rimtai rengiamės būsimam aiškinimuisi ir per 10 dienų parengsime atsakymus į visas ES pretenzijas, to nevilkindami“, – pareiškė „Rosselchoznadzor“ vadovas Sergejus Dankvertas.

Anot jo, dokumentai, ES pateikti PPO, gerai parengti, „matyti, kad dirbo teisininkai, kurie, deja, nėra labai stiprūs veterinarijos terminologijoje“. „Dokumentuose daug formalumų, tačiau ir juos vertiname labai rimtai“, – sakė S.Dankvertas.

Kaip bebūtų keista, tačiau mus kaltina tuo, kad mes išplatinome afrikinį kiaulių marą, kad Ukrainai ir Baltarusijai taikėme nuosaikesnes priemones.

„Kaip bebūtų keista, tačiau mus kaltina tuo, kad mes išplatinome afrikinį kiaulių marą, kad Ukrainai ir Baltarusijai taikėme nuosaikesnes priemones. Tačiau noriu atkreipti dėmesį į tai, kad ir gerokai rimtesnės priemonės nesustabdė afrikinio kiaulių maro plitimo, todėl mes taip atsargiai vertinami priemones, kurias mums siūlo ES“, – sakė S.Dankvertas.

Jo žodžiais, Rusijoje leidžiamas kiaulienos produkcijos judėjimas tik iš patį aukščiausią biologinės apsaugos lygį turinčių įmonių.

„Tuo tarpu ES tik kovo 27-ąją, tai yra praėjus dviem mėnesiams po afrikinio kiaulių maro nustatymo, išleista direktyva dėl produkcijos judėjimo apribojimų“, – akcentavo Rusijos veterinarijos tarnybos vadovas.

Užsimindamas apie Ukrainą ir Baltarusiją, S.Dankvertas pabrėžė, jog Ukraina dėl afrikinio kiaulių maro pati nutraukė sertifikatų išdavimą eksportui į Rusiją, o Baltarusija ėmėsi nepalyginamai griežtesnių nei kai kurios ES šalys prevencinių priemonių.

Kalbėdamas apie ES pretenzijas, kad ES kiaulių augintojai dėl Rusijos embargo patirs nuostolių, S.Dankvertas pareiškė, jog nuostoliai bus skaičiuojami ne vien ES.

„Rusija taip pat patiria nuostolių dėl to, kad yra priversta importuoti kiaulieną iš kitų šalių, kuriose pastaruoju metu kainos išaugo. Tačiau mūsų pagrindinis tikslas – užtikrinti įsivežamos produkcijos saugumą“, – sakė jis.

Sausio pabaigoje Lietuvoje dviejuose šernuose aptikus afrikinį kiaulių marą, Rusija iš karto uždraudė kiaulienos importą iš visos ES.

Pasak „Rosselchoznadzor“ vadovo, pagal PPO taisykles, du mėnesius nuo šio ES kreipimosi pateikimo vyks konsultacijos.

„Mes tikimės, kad jos bus efektyvios. Mes pasiūlysime pačius trumpiausius terminus. Tačiau jei konsultacijų būdu problema nebus išspręsta, ja užsiims trečiųjų teismas“, – sakė S.Dankvertas.

Jo žodžiais, PPO statistika rodo, kad tokios pretenzijos nagrinėjamos vidutiniškai 447 dienas – pradedant konsultacijomis ir baigiant trečiųjų teismu.

ES antradienį PPO inicijavo bylą prieš Rusiją dėl šios paskelbto embargo kiaulienos produktams iš bendrijos šalių. EK pranešime teigiama, jog ES ir Rusijai nepavykus susitarti dvišaliuose susitikimuose, neliko kitos išeities, kaip tik kreiptis į PPO, reikalaujant formalių konsultacijų su Rusija. Nurodoma, kad draudimai sumažino ES kiaulienos eksportą ketvirtadaliu.

Inicijavus bylą prieš Rusiją, su šia valstybe 60 dienų vyks derybos – joms nepasisekus ES gali prašyti PPO sukurti komisiją, kuri spręstų dėl Rusijos taikomų priemonių teisėtumo.

Sausio pabaigoje Lietuvoje dviejuose šernuose aptikus afrikinį kiaulių marą, Rusija iš karto uždraudė kiaulienos importą iš visos ES. Nuo pirmadienio Rusija nebeįsileidžia bet kokių gatavų mėsos produktų su kiauliena iš Lietuvos ir Lenkijos, kur maras rastas vasario viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas